De publieke ruimte speelt een cruciale rol in de aanpak van klimaatverandering en kan een katalysator zijn voor verandering.
Nieuwsoverzicht Green Deal Klimaatbestendige Omgeving
Als we onze open ruimte klimaatbestendig willen maken, moet de manier waarop we ernaar kijken en ermee omgaan drastisch veranderen.
Ontharding speelt een onmisbare rol bij klimaatadaptatie. Mits de juiste aanpak kunnen de winsten zelfs veelvoudig zijn.
Prof. Johan Eyckmans stelt dat niets doen geen optie is, gezien de immense schade die klimaatverandering met zich kan meebrengen.
De aanwezigen verdiepten zich in twee belangrijke thema’s binnen natuurversterkende stedenbouw: ecosysteemdiensten en draagvlakcreatie.
Grenspark Groot Saeftinghe is een bijzonder gebied. Natuur, landbouw en haven komen er samen in een landschap vol contrasten.
Prof. Jean-Pascal van Ypersele benadrukte dat zowel mitigatie als adaptatie essentieel zijn om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.
Deze prestigieuze prijs erkent de vooruitstrevende inspanningen van de stad op het gebied van ontharding, vergroening en klimaatadaptatie.
Meer dan 160 experts en betrokkenen kwamen samen om hun inzichten te delen over klimaatadaptatie en duurzame gebiedsontwikkeling.
We brachten zes experts samen om de uitdagingen en kansen te bespreken die gepaard gaan met de gevolgen van klimaatverandering.
We tellen vol ongeduld af naar ons tweede Lerend Netwerk op 23 oktober, met o.a. een keynote van niemand minder dan Prof. Jean-Pascal van Ypersele.
Van klimaatverandering tot biodiversiteitsverlies, de uitdagingen waar we voor staan zijn groot. Gelukkig biedt dit ook een schat aan mogelijkheden.
De klimaatverandering raakt niet iedereen gelijk. Degenen die het minst hebben bijgedragen aan het probleem dragen de zwaarste lasten.
Met een keynote van Jean-Pascal van Ypersele, een panelgesprek, break-out sessies én tal van workshops en samenwerksessies!
De dringende realiteit van de klimaatverandering vraagt om gezamenlijke actie. Maar welke beleidsaanpak werkt het beste?
Nu we steeds meer geconfronteerd worden met de klimaatverandering, is het meer dan ooit cruciaal dat we ons blijven ontwikkelen en aanpassen.
Nu de klimaatverandering zich steeds meer laat gelden, wordt het belang van een klimaatbestendige omgeving alleen maar groter.
De klimaatverandering en extreme weersomstandigheden bieden vooral unieke kansen om ons volledige waterbeheer grondig en integraal te verbeteren.
In dit artikel belichten we vier inspirerende projecten die klimaatrechtvaardigheid succesvol toepassen en stimuleren.
De werkgroep 'Beleidsimpact' van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving werkt ambitieus mee aan een klimaatbestendige toekomst voor Vlaanderen.
Willen we steden en gemeenten leefbaar houden, dan moeten we ze volgens Tom Dhollander en Lien Loonbeek klimaatbestendig inrichten.
Sponssteden zijn misschien wel dé manier om Vlaanderen klimaatbestendiger te maken en zo onze hoofden koel te houden in een steeds warmere omgeving.
Volgens Tom Stevens en Maud Buytaert kan dat door duurzame ontwerppraktijken te omarmen en te streven naar langetermijndenken.
Dit artikel belicht de drie belangrijkste manieren waarop de klimaatcrisis onrechtvaardig is voor mensen met lage inkomens.
Regeneratieve ontwikkeling maximaliseert de positieve effecten van een partnerschap met de natuur. Dat zegt Eva Heuts, Facilitator regeneratieve ontwi
Met ruim 130 deelnemers was het eerste Lerend Netwerk van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving een groot succes! Op 23 oktober ’24 organiseren we daarom een tweede editie met Jean-Pascal van Ypersele als keynote speaker.
Door bijna 20.000 bomen te planten langs straten en 145 hectare grond te vergroenen wil de stad Parijs niet alleen de levenskwaliteit verhogen, maar o
Een duurzame en veerkrachtige woonomgeving in de toekomst? Daarin ziet Griet Goossens, Adviseur Milieu & Klimaat bij Embuild Vlaanderen, een belangrij
Tijdens de COVID-19 pandemie gebruikte de Duitse kunstenaar Jan Kamensky zijn tijd en creativiteit om “Visual Utopias” te creëren – beelden van een id
Tijdens het eerste Lerend Netwerk van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving op 17 april 2024 kwamen de trekkers van de Green Deal samen met ruim 130 deelnemers om met elkaar kennis te maken en eerste ideeën uit te wisselen over de werk- en focusgroepen. De dag werd feestelijk geëindigd met een ondertekeningsmoment voor de nieuwe deelnemers.
Onze leefomgeving robuuster maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat. Dat is het doel van de Green Deal Klimaatbestendige omgeving die donderdag in Hasselt werd gelanceerd. Het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en ruim vijftien milieuorganisaties en spelers uit de bouwsector plaatsten samen hun handtekening onder deze Deal. De ondertekenaars engageren zich om de komende drie jaar een plek te creëren waarin ze aan de slag kunnen gaan, van elkaar leren en samenwerken.
De Green Deal Klimaatbestendige omgeving is op de rails gezet in een structuur met negen focusgroepen en werkgroepen. Initiatiefnemers met kennis van de sectoren en inhoudelijke expertise zullen daarbij het voortouw nemen.