Dit stadsontwikkelingsprogramma omvat maatregelen die de ecologische waarde, de waterhuishouding en de biodiversiteit verbeteren.
Geen betere manier om duidelijk te maken wat we bedoelen met een klimaatbestendige aanpak dan enkele concrete voorbeelden te tonen die dit op geslaagde wijze in de praktijk brachten.
De nieuwe wet schept het eerste kader voor preventieve klimaatadaptatie op federaal, staats- en lokaal niveau.
HafenCity is een pionier in klimaatadaptatie. In de planningsfase werd al rekening gehouden met de stijgende zeespiegel.
Deze programma’s spelen in op de groeiende vraag naar diepgaande expertise in klimaatbestendigheid en management.
De stad pakte bestaande problemen aan en anticipeerde op toekomstige uitdagingen door ruimte te creëren voor water en groen in de stad.
Dit programma zet zogenaamde ‘resiliency hubs’ op in wijken met kwetsbare gemeenschappen die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering.
Door ruimte te geven aan water wil men de veiligheid van het land verbeteren en de natuur en ruimtelijke kwaliteit in de rivierengebieden versterken.
Een oude verhoogde spoorweg werd omgevormd tot een iconisch park dat bestand is tegen de steeds extremere weersomstandigheden.
Via een zorgvuldig en gebalanceerd ontwerp zette men maximaal in op blauwgroene maatregelen en klimaatbestendigheid.
Een verwaarloosd stuk werd omgetoverd tot de ‘Lousbroes’, een groene oase die zowel esthetische als klimaatbestendige functies vervult.
Dit masterplan wil de ABO-as opnieuw inrichten als een integraal onderdeel van een duurzame en klimaatbestendige stad.
Deze blauwgroene gordel heeft een enorm potentieel voor natuurontwikkeling en waterberging in combinatie met toerisme en landbouw.
Het LIFE-project Wetlands4Cities wil in totaal 360 ha wetland herstellen rond de stedelijke kernen van Mechelen en Tilburg.
In Mechelen is een nieuwe groene oase gecreëerd. Op deze plek liep tot enkele jaren geleden de drukke Brusselsesteenweg.
Belgische en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
Dit grootste collectieve woonproject in Vlaanderen toont ons het belang van co-creatie vanaf het begin van het ontwerpproces.
Het ontwerp van dit unieke park legde de nadruk op natuurontwikkeling, duurzaam waterbeheer en de betrokkenheid van kinderen.
De Woluwevallei ondergaat een ingrijpende transformatie om de leefbaarheid te verbeteren en de overstromingsgevoeligheid te verminderen. Dit ambitieuz
PAKT is een vooruitstrevend initiatief dat creatieve ondernemers en stadsboeren samenbrengt in een duurzaam ecosysteem, gevestigd in gerenoveerde pakh
In een sociale woonwijk werd een kaal graspleintje, dat aanvankelijk weinig ecologische betekenis had, getransformeerd tot een groene, klimaatbestendi