Visual Utopias : Een blik op de duurzame steden van de toekomst
Tijdens de COVID-19 pandemie gebruikte de Duitse kunstenaar Jan Kamensky zijn tijd en creativiteit om “Visual Utopias” te creëren – beelden van een ideale of verbeterde stedelijke omgeving. Maar waarom maakte hij deze utopieën en hoe passen ze binnen de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving? We vroegen het hem zelf.
Jan startte zijn Visual Utopias -project tijdens de pandemie. Met meer tijd om te reflecteren en te lezen, vond hij inspiratie in boeken zoals ‘To Have or To Be’ van Erich Fromm, ‘Utopia’ van Rutger Bregman en ‘Zen and the Art of Saving the Planet’ door Thich Nhat Hanh. Deze literatuur moedigde hem aan om na te denken over hoe de wereld kon worden verbeterd . “Hoewel ik geen ervaring had als activist wilde ik iets vinden dat ik zelf kon doen”, zegt Jan.
Het concept van Visual Utopias
Jan begon te visualiseren hoe zijn geboortestad Hamburg eruit zou kunnen zien zonder de overheersing van auto’s. De lege straten tijdens de pandemie werden zijn eerste canvas waarop hij zijn utopische visies projecteerde. Het doel was om mensen bewust te maken van de mogelijkheden voor verbetering.
Met zijn Visual Utopias van steden over de hele wereld wil Jan de werkelijke waarde van de ruimte die we gebruiken voor auto’s zichtbaar maken en laten zien hoe onze steden er anders zouden kunnen uitzien zonder de dominantie van voertuigen.
“Voor mij gaat het niet om wensdenken. Ik wil echt impact creëren en bijdragen aan de transformatie. In dat kader wil ik alvast de ogen openen voor de huidige situatie en zowel het grote publiek als stedenbouwkundigen en architecten inspireren”, legt Jan uit.
Link met de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving
Jan’s Visual Utopias bieden een krachtige aanzet om na te denken over de toekomst van onze steden en de noodzaak van verandering. Door de huidige situatie te visualiseren en te contrasteren met een ideale toekomst, hoopt hij bij te dragen aan een bredere bewustwording en wil hij inspireren om tot actie over te gaan. Zijn werk sluit nauw aan bij de doelen van de Green Deal en biedt een inspirerend perspectief op een duurzamere, klimaatbestendige stedelijke toekomst.