Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitnodiging: Lerend Netwerk Klimaatbestendige Omgeving 23/10 Klimaatbestendige Omgeving

Uitnodiging: Lerend Netwerk Klimaatbestendige Omgeving 23/10

Blogbericht
4 september 2024

Op 23 oktober vindt het tweede Lerend Netwerk van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving plaats in Brussel. Naast een keynote van vooraanstaand klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele staan o.a. ook een panelgesprek, break-out sessies, een netwerkreceptie én tal van workshops en samenwerksessies op het programma.

hoofdbeeld klimaatbestendige omgeving

Rond het dagthema ‘Weerbaar tegen de klimaatuitdagingen: bouwen aan een klimaatbestendige infrastructuur’ slaan de Vlaamse Milieumaatschappij, het Departement Omgeving, de kenniscel Klimaat van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken samen met de trekkers van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving de handen in elkaar.

Dit is dé gelegenheid voor alle leden van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving om elkaar te ontmoeten, dieper in te gaan op verschillende thema’s die binnen deze Green Deal aan bod komen en concrete invulling te geven aan de doelen van de Green Deal.

Wil jij er ook bij zijn?

Praktisch

Waar?

Hendrik Consciencegebouw, Brussel (Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel)

Wanneer?

Woensdag 23 oktober 2024 van 9u tot 17u. ’s Middags is er een vegetarische lunch voorzien. 

Op het programma

Voormiddag

Keynote speaker: Jean-Pascal van Ypersele

Voor de pauze staat een keynote gepland van Prof. Jean-Pascal van Ypersele, een vooraanstaande Belgische klimaatwetenschapper. Als voormalig vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) speelde hij een cruciale rol in de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering te begrijpen en aan te pakken. Van Ypersele combineert diepgaande wetenschappelijke kennis met een passie voor duurzame oplossingen. Zijn werk richt zich op het bevorderen van veerkrachtige samenlevingen die bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens zijn keynote zal Prof. Van Ypersele ingaan op de bewustwording en sense of urgency rond klimaatadaptieve maatregelen.

In aanloop naar deze keynote deelde Prof. van Ypersele alvast zijn visie over de link tussen mitigatie en adaptatie, en de dubbele voordelen van sommige maatregelen. Lees hier zijn column.

Keynote speaker : Eva Vertenten

Eva is projectcoördinator voor Grenspark Groot Saeftinghe, meer specifiek voor het gelijknamige Interreg-Vlaanderen-Nederlandproject dat focust op duurzame vrijetijdsbesteding. Ze werkt bij EGTS Linieland van Waas en Hulst, een lokale overheidsorganisatie die samenwerking in de grensregio bevordert via tal van projecten. Tijdens haar keynote zal Eva uitleggen hoe ze door middel van een horizontale en identiteitsgerichte aanpak binnen het grenspark actief inzet op het verbinden, versterken en realiseren van zowel de kleine als grote opgaves die in de streek liggen.

Panelgesprek
Tussen de twee keynotes organiseren we een kort panelgesprek rond het dagthema.

Namiddag: parallelle sessies

Na de lunch heb je de keuze uit vijf break-outs:

Door Renaat De Sutter (Haedes) en Jan-Willem Barbier (De Vlaamse Waterweg)
Door Annemie Wynands en Christophe Stroobants (VMM)
Door Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs
Door Alexander Mijts en Eva Heuts (VIBE)
Door Bart Bleys (Buildwise) en Griet Goossens (Embuild Vlaanderen)

Vervolgens gaan we samen aan de slag in vijf workshops en samenwerksessies naar keuze:

Onder begeleiding van Renaat De Sutter (Haedes), Jan-Willem Barbier (De Vlaamse Waterweg) en Kenniscel Klimaat MOW
Onder begeleiding van de Lokale adviseurs Klimaatadaptatie VMM
Onder begeleiding van Stijn Van Herck (Stad Leuven, Vlario werkgroep gemeenten) en Riet Lismont (projectleider kennisbeheer Vlario)
Onder begeleiding van Wito Van Oijstaeijen en Maria Finizola e Silva (Universiteit Antwerpen), Yves Pepermans (Provincie Antwerpen) en Veerle Lievens (Provincie Vlaams-Brabant)
Onder begeleiding van Teun Depreeuw (Total Value Wall/Muurtuin), Bart Bleys (Buildwise) en Griet Goossens (Embuild Vlaanderen)

Elke deelnemer kiest zelf welke sessies zij of hij bijwoont.