Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groenere straten voor een klimaatbestendig Parijs Klimaatbestendige Omgeving

Groenere straten voor een klimaatbestendig Parijs

Blogbericht
10 juni 2024

Door bijna 20.000 bomen te planten langs straten en 145 hectare grond te vergroenen wil de stad Parijs niet alleen de levenskwaliteit verhogen, maar ook klimaatbestendiger worden. Daarmee is Parijs een inspirerend voorbeeld voor Vlaamse steden die binnen de Green Deal willen inzetten op een klimaatbestendige publieke ruimte.

Vandaag telt Parijs al zo’n 500.000 bomen. Daarvan staan er verspreid over een afstand van 650 km 106.000 langs de straten. Dat betekent dat maar liefst 38% van de Parijse straten omzoomd is door bomen. Toch ziet de stad nog een groot potentieel om meer groen toe te voegen, zowel langs straten als in lokale straattuinen.

Acht acties onder twee hoofdthema’s

Thema 1: Het bestaande bomenbestand in de hoofdstraten van Parijs versterken

Promenades die reeds dubbele rijen bomen versterken met bijkomende beplanting.

  1. Verdwenen historische dubbele bomenrijen in ere herstellen.
  2. Trottoirs breder dan 6 meter verfraaien met (extra) beplanting.
  3. Bomen planten op alle straten breder dan 19 meter waar er nu nog geen staan.
  4. De straten van de Faubourgs die tussen de 11 en 19 meter breed zijn en nu nog geen bomen hebben, verfraaien met groen.

Deze actie voegt naar schatting 12.300 bomen en 107,5 ha groen toe aan de Parijse straten.

Thema 2: Aanplanten van lokale straattuinen verspreid over het centrum van Parijs

  1. Waar mogelijk worden straten in de omgeving van scholen groen ingericht.
  2. Vergroenen van straten rondom parken, tuinen, kerkhoven en sportterreinen
  3. Korte woonstraten van minder dan 180 meter inrichten als kleine parkzone met ruimte voor groen en zwakke weggebruikers.

In totaal zal Parijs hiermee zo’n 7.550 bomen en 38 ha aan beplanting rijker worden.

Maximale klimaatbestendigheid

Planten die het best zijn aangepast aan de klimaatverandering en een hoge capaciteit hebben om schaduw te creëren en de lucht te koelen via evapotranspiratie krijgen de voorkeur in dit project. Een rijke diversiteit aan soorten moet de veerkracht garanderen. Planten worden aangeplant op de juiste plaatsen: thermofiele soorten op zonnige plekken en schaduwplanten waar er minder zon is. De juiste plant- en beheermethoden moeten ook zorgen voor een optimale evapotranspiratie. Bij het ontwerp neemt men in overweging dat trottoirs en warme gevels zoveel mogelijk schaduw moeten krijgen. Doorheen al het aangelegde groen wil men maximaal de infiltratie van regenwater bevorderen.

Gefaseerde uitvoering volgens prioriteiten

De vergroening van de stad gaat stapsgewijs. De stad houdt rekening met praktische beperkingen, zoals de afstand tot gebouwen en ondergrondse infrastructuur. Daarnaast kijken ze waar ze op korte termijn de grootste impact kunnen realiseren Een van de prioriteiten is het planten van bomen in straten die nu kaal zijn. Dit is vooral belangrijk in warme gebieden en wijken met weinig groen. Bomen zorgen voor schaduw, koelen het stedelijk microklimaat af en dragen bij aan een gezondere leefomgeving.

Ook het gebruik van milieucriteria (zoals hitte-eilandeffecten en luchtkwaliteit) en criteria voor de kwaliteit van de leefomgeving (zoals esthetische waarde en recreatiemogelijkheden) als basis voor prioritering kan helpen om de meest urgente en impactvolle locaties voor vergroening te identificeren. Ten slotte biedt het benutten van geplande of lopende projecten, zoals de inrichtingen van schoolstraten en de aanleg van tramwegen en fietspaden, een kans om de vergroening efficiënt en kosteneffectief te integreren.

Het totale project in cijfers

  • 19.850 nieuwe bomen
  • Meer dan 115 km aan hoofdstraten voorzien van bomen
  • Meer dan 142 km aan straattuinen toevoegen
  • 176 km van de bestaande bomenrijen versterken
  • Een bijkomende oppervlakte van 145 hectare vergroenen

Wil jij bijdragen aan gelijkaardige projecten?

Dat kan via deze focusgroepen:

  • Focusgroep natuurversterkende stedenbouw
  • Focusgroep sponssteden
  • Focusgroep klimaatbestendige publieke ruimte

Deelnemen?

Bekijk hoe jouw organisatie kan deelnemen aan deze Green Deal.