COLUMN. “Water op straat mag geen probleem zijn en moet zelfs een deel van de oplossing worden.” – Wendy Francken (VLARIO)
De klimaatverandering zorgt ervoor dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden waar onze huidige infrastructuur niet op is voorzien. Volgens Wendy Francken, directeur van VLARIO, biedt deze uitdaging vooral unieke kansen om ons volledige waterbeheer grondig en integraal te verbeteren.
Klimaatadaptief hemelwaterbeheer: nood aan mentaliteitsverandering
Ons rioleringsstelsel is ontworpen voor extreme regenbuien die maar eens in de twintig jaar voorkomen. Met de toenemende hevigheid van de regenbuien voldoet dat echter niet langer. Het nog verder vergroten van onze rioleringsbuizen is financieel onhaalbaar, maar dat opent wel de deur naar innovatieve oplossingen.
Door de bovenbouw (met o.a. waterdoorlatende voetpaden, infiltratie- en bufferzones,...) te integreren in het waterbeheer, kunnen we overtollig regenwater opvangen zonder schade of overlast aan woningen te veroorzaken. Dat vraagt om een mentaliteitsverandering: water op straat mag geen probleem zijn en moet zelfs een deel van de oplossing worden, zolang het niet in onze huizen terechtkomt.
Green Deal Klimaatbestendige Omgeving gaat voor brede en integrale aanpak
De deelnemers aan de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving werken niet alleen rond het verbeteren van onze infrastructuur, maar ook rond gebouwen en het concept van sponssteden waar water efficiënt wordt vastgehouden en beheerd. Dit integrale systeem voorkomt overstromingen en zorgt voor een robuuste stedelijke omgeving.
Door van voorbeeldprojecten naar standaardpraktijken te gaan en alle betrokken partijen in Vlaanderen – van lokale overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen tot private partners – in te schakelen, kunnen we deze duurzame oplossingen op grotere schaal implementeren in heel Vlaanderen. VLARIO wil hier alvast een leidende rol in opnemen om samen tot resultaten te komen waar iedereen bij wint.
Waterbewust bouwen: het antwoord op watertekort
Een andere uitdaging is de toenemende waterschaarste. We moeten ook in dat kader anders leren omgaan met water. Door het zoveel mogelijk ter plaatse vast te houden, verspilling aan te pakken, minder te verbruiken en meer te hergebruiken, kunnen we alvast heel wat voor de hand liggende winsten boeken. Projecten zoals “Waterbewust Bouwen(opent in nieuw venster)” hebben aangetoond dat het mogelijk is om jaarlijks 150 miljoen kubieke meter drinkwater te besparen door slim om te gaan met water in de bouwsector.
Dit vraagt dan wel om aanpassingen in de regelgeving en het grootschalig uitrollen van succesvolle proefprojecten. Zo kunnen we niet alleen veel water besparen, maar ook nieuwe industrieën aantrekken, economische groei stimuleren en Vlaanderen internationaal op de kaart zetten als een koploper in waterinnovatie. Deze Green Deal Klimaatbestendige Omgeving kan alvast een katalysator zijn om dat te realiseren. Laten we deze kansen dus aangrijpen en samenwerken aan een klimaatbestendige toekomst!
Interesse in dit thema?
Zie de focusgroepen ‘Klimaatbestendige infrastructuur’ en ‘Sponssteden’: