Gedaan met laden. U bevindt zich op: COLUMN. “Publieke ruimte is dé plaats bij uitstek voor een lokaal bestuur om werk te maken van een veerkrachtige gemeente of stad” - Tom Dhollander en Lien Loonbeek Klimaatbestendige Omgeving

COLUMN. “Publieke ruimte is dé plaats bij uitstek voor een lokaal bestuur om werk te maken van een veerkrachtige gemeente of stad” - Tom Dhollander en Lien Loonbeek

Blogbericht
16 juli 2024

Willen we steden en gemeenten leefbaar houden, dan moeten we ze klimaatbestendig inrichten. Tom Dhollander (Infopunt Publieke Ruimte) en Lien Loonbeek (Provincie Limburg) ijveren als trekkers van de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’ voor herontwikkelingen waar ruimte is voor groen, waterinfiltratie en schaduw. 

Naar leefbare en veerkrachtige bebouwde kernen

Betonnen pleinen die iedereen mijdt op een hete dag. Brede, grijze straten, waar een hevige regenbui gegarandeerd voor wateroverlast zorgt. Dit zijn helaas geen droombeelden, maar bittere realiteit in heel wat bebouwde kernen van onze Vlaamse steden en gemeenten.

De klimaatverandering wordt steeds meer voelbaar en heeft een groeiende impact op ons dagelijks leven. Daarom is het essentieel dat we actie ondernemen om onze steden en gemeenten leefbaar en veerkrachtig te maken tegen de uitdagingen die het veranderende klimaat met zich meebrengt.

Klimaatbestendige publieke ruimte als centrale schakel

Om gemeenten en steden leefbaar te houden mogen hitte, droogte en wateroverlast er geen vrij spel krijgen. Een klimaatbestendige publieke ruimte is een ruimte die in dat kader is ontworpen met het oog op de klimaatverandering. Dit betekent dat er bijvoorbeeld voldoende groen is om hittestress tegen te gaan, dat er voldoende ruimte is voor water om te infiltreren in de bodem en dat er schaduwrijke plekken zijn waar mensen kunnen schuilen tijdens hittegolven.

Geen gemakkelijke opgave als je bedenkt dat de publieke ruimte vaak heel wat verschillende functies moet verenigen. Zo is het niet ongebruikelijk dat ambitieuze plannen voor ontharding en vergroening van een plein worden tegengehouden door evenementen zoals de jaarlijkse kermis.

Om gemeenten en steden leefbaar te houden mogen hitte, droogte en wateroverlast er geen vrij spel krijgen.

Samen zoeken naar succesfactoren en oplossingen

Binnen de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’ bekijken de Vlaamse provincies en Infopunt Publieke Ruimte samen met heel wat partners wat de kritische succesfactoren zijn die nodig zijn voor het klimaatrobuust inrichten van publieke ruimte. Daarnaast gaan we op zoek naar de knelpunten die hierbij worden ervaren en mogelijke oplossingen of alternatieven hiervoor.

Tom Dhollander en Lien Loonbeek zijn trekkers van de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’, die de ingrediënten en kritische succesfactoren wil identificeren voor het ontwerpen van klimaatbestendige publieke ruimte.