Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inspiratiecase: Cohousing Bijgaardehof, Gent Klimaatbestendige Omgeving

Inspiratiecase: Cohousing Bijgaardehof, Gent

Cohousing Bijgaardehof, gelegen op de voormalige Malmarsite nabij het station Gent Dampoort, is het grootste collectieve woonproject in Vlaanderen. Het omvat 59 gezinnen, verdeeld over drie woongroepen, en een wijkgezondheidscentrum. Na een oproep meldden zich meer dan zeventig gezinnen en enkele buurtinitiatieven als kandidaten voor een plek op de site. Sogent, de stedelijke ontwikkelingsmaatschappij, selecteerde de kandidaten op basis van hun visie voor de site en de toegevoegde waarde voor de buurt. De geselecteerden werkten onder begeleiding het masterplan uit, waardoor de toekomstige bewoners en gebruikers vanaf het begin betrokken waren bij het ontwerp van hun nieuwe woonomgeving.

© Bogdan & Van Broeck, VK Engineering, LAND landschapsarchitecten en Ney & Partners

Klimaatadaptieve maatregelen

Rond de centrale binnentuin situeren zich drie gebouwen waar zich telkens één cohousinggroep heeft gevestigd. De collectiviteit, eigen aan cohousingprojecten, manifesteert zich hier in verschillende lagen. Naast de eigen woning heeft ieder gezin toegang tot een collectieve binnen- en buitenruimte binnen de eigen groep. Bovendien zijn er ook ruimtes die gedeeld worden over de groepen heen, zoals de parking, een werkatelier en de verschillende tuinen tussen de gebouwen en bestaande fabrieksmuren. De natuur verbindt de oude en de nieuwe elementen en verankert het project in de groene omgeving.

Elke cohousinggroep legt eigen accenten op duurzaamheid. Zo streeft de cohousinggroep BioTope vanuit een ecologische visie over wonen en leven in de stad naar milieubewust bouwen, ‘consuminderen’, delen en een autoarm leven. Bovendien wordt minstens een van hun woonunits via coöperatief verhuur opengesteld voor erkende vluchtelingen, wat bijdraagt aan sociale duurzaamheid.

Wat leren we hieruit?

Een van de belangrijkste lessen uit het project is het belang van co-creatie vanaf het begin van het ontwerpproces. Het betrekken van een groep bewoners bij de start draagt bij aan duurzaam en langdurig wonen doordat er vraaggestuurd wordt gebouwd. Dit betekent dat de toekomstige bewoners het ontwerp aansturen en afstemmen op hun specifieke behoeften, in tegenstelling tot de traditionele projectontwikkeling die vaak een economische insteek heeft.

Cohousingprojecten zoals Bijgaardehof tonen eerder sociaal en ecologisch engagement, wat resulteert in een duurzamer woonmodel. Deze benadering kan als inspiratie dienen voor toekomstige woonprojecten die de nadruk willen leggen op duurzaamheid en gemeenschapsvorming.

© Bogdan & Van Broeck, VK Engineering, LAND landschapsarchitecten en Ney & Partners

Info project

  • Opdrachtgever: Cohousing ‘De Spore’, Cohousing ‘Wijgaard’, Cohousing ‘Biotope’ en het wijkgezondheidscentrum Kapellenberg
  • Ontwerpteam: Bogdan & Van Broeck, VK Engineering, LAND landschapsarchitecten en Ney & Partners
  • Ligging: Tussen de Nijverheidsstraat, de Forelstraat, de spoorweg Gent-Antwerpen en het koopcentrum aan de Dendermondsesteenweg in Sint-Amandsberg, Gent
  • Uitvoeringsperiode: 2015 - 2022

Wil jij bijdragen aan gelijkaardige projecten?

Dat kan via de werkgroep ‘Integrale samenwerking’ en de focusgroep ‘Natuurversterkende stedenbouw’!

Bron: ‘Stedenbouw kan ook zo’ - Eva Heuts, Erik Grietens