Inspiratiecase: SteenWegPark, Mechelen
In Mechelen is een nieuwe groene oase gecreëerd: het SteenWegPark. Op deze plek liep tot enkele jaren geleden de drukke Brusselsesteenweg. Dagelijks verplaatsten er zich duizenden wagens tussen de E19 en het Mechelse station. In 2022 werd de Tangent geopend, een nieuwe verbindings- en ontsluitingsweg die het doorgaand verkeer moet weghouden van de Vesten. Sindsdien verdween het verkeer langs de oude steenweg grotendeels, en dus greep het stadsbestuur deze unieke kans om de viervaksbaan weg te halen en plaats te maken voor groen. Het SteenWegPark is het eerste van drie nieuwe parken in het vrijgekomen gebied.
Klimaatadaptieve maatregelen
Het SteenWegPark is 7.400 m² groot en omvat o.a. een natuurlijk speellandschap, een picknickruimte, wadi’s, een bloemenweide en een pluktuin met fruitbomen en bessenstruiken. Samen met de buurtbewoners werden drie belangrijke functies vastgelegd: spelen, ontspanning en ontmoeting. Een polyvalent grasveld laat toe om diverse sporten te beoefenen en een podium maakt het mogelijk om concerten of andere bijeenkomsten te organiseren.
Ook bij de inrichting van de pluktuin kregen de buurtbewoners het voor het zeggen. Samen met POMKO (Pomologisch Kollectief) organiseerde de stad een proeversmoment waar buurtbewoners konden kiezen welke vruchten ze het liefst zouden willen kunnen plukken in ‘hun’ park. De keuze viel op zowel appel- en perenbomen als Mechelse inheemse soorten. Deze pluktuin zal samen met een kleurrijke bloemenweide de biodiversiteit van het gebied verrijken en een duurzame voedselbron vormen.
Het park biedt niet alleen schaduw en koelte op warme zomerdagen, maar is ook zo ingericht dat regenwater maximaal ter plekke kan infiltreren. De avontuurlijke wadi’s vormen bovendien een ideale plek voor de allerkleinsten om verfrissing op te zoeken. Bovendien bevordert het nieuwe park de luchtkwaliteit én de gezondheid van de omwonenden.
Wat leren we hieruit?
De creatie van het SteenWegPark laat zien hoe stedelijke herontwikkeling kan bijdragen aan een betere leefomgeving. Door de gemeenschap te betrekken bij het ontwerp, is het park een plek geworden die nauw aansluit bij de behoeften en wensen van de omwonenden. Dit project toont bovendien aan dat je klimaatadaptieve maatregelen effectief kan integreren in stedelijke planning. Het SteenWegPark is daarom een inspirerend voorbeeld van hoe steden kunnen transformeren om klimaatbestendiger, duurzamer en leefbaarder te worden.
Info project
- Opdrachtgever: Stad Mechelen
- Ontwerpteam: OMGEVING
- Ligging: Tussen de Europalaan, Brusselsesteenweg en spoorweg, Mechelen
- Uitvoeringsperiode: 2022 - 2024
Interesse in gelijkaardige projecten?
Zie de focusgroepen ‘Sponssteden’ en ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’!