Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inspiratiecase: Wilgenstraat, Vilvoorde Klimaatbestendige Omgeving

Inspiratiecase: Wilgenstraat, Vilvoorde

In een sociale woonwijk werd een kaal graspleintje, dat aanvankelijk weinig ecologische betekenis had, getransformeerd tot een groene, klimaatbestendige en kwalitatieve verblijfsruimte. Het project vormt een schakel binnen een ‘groene ketting’ die de hele wijk verbindt tot een duurzame omgeving voor de bewoners. De herinrichting toont hoe een kleine actie grote impact heeft op de inrichting én leefbaarheid van een wijk.

© Davy Van Laere groen inzicht landschapsarchitecten

Klimaatadaptieve maatregelen

Deze maatregelen dragen bij tot de klimaatbestendigheid van het graspleintje:

  1. Standplaatsverbetering van bestaande bomen

De bestaande bomen op het plein kregen een hoognodige standplaatsverbetering, waardoor hun gezondheid en groei werden bevorderd. Dit zorgde voor een betere overlevingskans en een versterking van het lokale ecosysteem.

  1. Aanplanting van wilgen

Ter ere van de naam van het plein werden drie wilgen geplant. Deze bomen mogen vrijuit groeien, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling en extra schaduw creëert.

  1. Beheer als hakhout

De andere soorten die aan de wadi’s staan, zoals els, berk en haagbeuk, worden beheerd als hakhout. Het snoeiafval van deze bomen wordt op de takkenwal achtergelaten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en natuurlijke kringloop.

  1. Bloemenweides en waterplanten

De combinatie van meerdere bloemenmengsels in de bloemenweides en verschillende water- en moerassoorten zorgt niet alleen voor een kleurrijk en natuurlijk beeld, maar trekt ook diverse soorten insecten en vlinders aan die er voordien geen voedselbron vonden.

  1. Waterbeheer door wadi’s en grasdallen

Wadi’s en paden in grasdallen zijn doorheen het plein aangelegd om het hemelwater maximaal ter plekke te laten insijpelen. Dit vermindert de druk op het rioolstelsel en helpt bij het voorkomen van overstromingen.

  1. Gebruik van uitgegraven grond

De uitgegraven grond van de wadi’s werd gebruikt om een omwalling rond een natuurlijk speelparcours aan te leggen. Deze omwalling zorgt voor extra veiligheid en geborgenheid voor spelende kinderen.

  1. Recyclage van materialen

Met gerecupereerde materialen zijn enkele podia gerealiseerd voor passanten. Dit moedigt bewoners en bezoekers aan om het plein te gebruiken als ontmoetingsplek.

  1. Veilige circulatie

Enkele omliggende straten zijn omgevormd naar fiets- en wandelpaden, wat een duidelijke en veilige circulatie voor alle weggebruikers creëert. Dit bevordert een actieve levensstijl en vermindert het autoverkeer in de wijk.

Wat leren we hieruit?

Ook met beperkte middelen is het mogelijk om een kaal grasplein om te vormen tot een klimaatbestendige en waardevolle ruimte voor de buurt. Vijf belangrijke lessen:

  1. Kleine ingrepen, grote impact

Met relatief eenvoudige aanpassingen kan je grote verbeteringen realiseren voor zowel het milieu als de leefbaarheid van een gebied.

  1. Ecologische en sociale duurzaamheid

Het combineren van ecologische maatregelen met sociale voorzieningen, zoals veilige speelruimtes en ontmoetingsplekken, versterkt de gemeenschap en verhoogt de leefkwaliteit .

  1. Hergebruik van materialen

Het gebruik van gerecupereerde materialen in stedelijke projecten is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kosteneffectief.

  1. Lokaal waterbeheer

Door water ter plekke te laten insijpelen, verminder je de druk op het rioolstelsel en voorkom je wateroverlast.

  1. Biodiversiteit bevorderen

Het aanplanten van diverse planten- en boomsoorten trekt insecten en dieren aan, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem.

Info project

  • Opdrachtgever: Stad Vilvoorde
  • Ontwerpteam: Davy Van Laere Landschaps & tuinarchitectuur
  • Ligging: Wilgenstraat – Groenstraat, Vilvoorde
  • Uitvoeringsperiode: januari – april 2021

Wil je bijdragen aan gelijkaardige projecten?

Dat kan via de focusgroepen ‘Sponssteden’ en ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’!

Bron: ‘Stedenbouw kan ook zo’ - Eva Heuts, Erik Grietens