Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwingsritme van de collectie van openbare bibliotheken

Oktober 2024

 

Definitie

De openbare bibliotheken stellen een groot deel van het cultuuraanbod ter beschikking van de bevolking. Dat kan met uitleningen van gedrukte en audiovisuele materialen zoals boeken, strips, kranten, tijdschriften, gesproken boeken, cd's, dvd's, games, etc. De jeugdcollecties en volwassenencollecties staan apart. De volledige collectie bestaat uit open kast, magazijn en wisselcollecties tussen de verschillende bibliotheken. De lokale vrijetijdsmonitor ontsluit de beschikbare data van collecties uit open kast. Klik door naar de metadatafiche over gedrukte en audiovisuele materialen voor meer detail over de gehanteerde categorieën die voor het vernieuwingsritme geaggregeerd ontsloten worden. 

Het vernieuwingsritme is berekend volgens het aantal materialen in bezit van de bib ten opzichte van het aantal aanwinsten in een referentiejaar. 

 

Bron

2023: API-connectie met het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise van Cultuurconnect
2021: Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement, Cultuur, Jeugd en Media, API-connectie met Wise en de provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect
2017: BIOS2 van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

 

Leveringsperiode

2023: juli 2024, 2021: september 2022, 2017: juni 2018

 

Vergelijkbaar in tijd

In de lokale vrijetijdsmonitor kan de data worden vergeleken voor de referentiejaren 2017, 2021 en 2023. Kijk voor een historische benchmark naar de totaliteit van de beschikbare data. Lees hierover meer bij 'Opmerkingen'.

Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media zijn data over de bibliotheken beschikbaar die van 2006 tot en met 2019 via het uitgedoofde registratiesysteem BIOS2 werden opgevraagd.

 

Originele vraagstelling

Voer aub het aantal materialen in bezit en het aantal aanwinsten in voor jeugd, volwassenen en tijdschriftnummers. 
Voer aub voor de tijdschriften- en krantenabonnementen het aantal materialen in bezit en het aantal aanwinsten in. 
Voer aub het aantal materialen in bezit, het aantal aanwinsten, het aantal uitleningen en het aantal verlengingen in voor de audiovisuele materialen (AVM) (type jeugd, volwassenen en anderen). 

 

Opmerkingen

Geeft de grafiek geen data weer, dan kon de stad of de gemeente geen data via de openbare bibliotheek ontvangen. Sommige gemeenten hebben geen bib en sommige bibs maken voor hun bibliotheekvoorziening deel uit van een samenwerkingsverband met andere gemeenten. 

Wise is het eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor de stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt de dienst ter beschikking, maar het zijn de aangesloten bibliotheken die zelf verantwoordelijk zijn voor de datakwaliteit. Dat doen zij door de data op de eigen bibliotheekwebsites regelmatig te actualiseren indien nodig. Het EBS verzamelt die data op de publieke websites van de bibliotheken. Er worden dan ook geen data aangeboden van bibliotheekvestigingen of collecties die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dat betekent dat de data enkel zicht geven op de hoofdbibliotheken en op de bedieningspunten. De servicepunten zijn niet inbegrepen. 

De gemeenten Boortmeerbeek en Haacht maken deel uit van de intergemeentelijke vereniging voor bibliotheekwerking HaBoBIB. Omdat de lokale vrijetijdsmonitor ontsluit op niveau van de Vlaamse steden en gemeenten toont de kaart het aantal activiteiten van HaBoBIB naar gemeente Haacht zijn gemapt.

 

Responsgraad

Over werkjaar 2023 zijn alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten. Over werkjaar 2021 vulden alle 38 niet-aangesloten bibliotheken een complementaire checkmarketbevraging in die door het Departement Cultuur, Jeugd en Media werd uitgestuurd in kader van de leenrechtvergoeding. Ontdek hier welke bibliotheken dat zijn en wanneer zij aansloten. 

Over werkjaar 2017 registreerden alle bibliotheken in BIOS2. De lokale vrijetijdsmonitor publiceert data van de bibliotheken in het Vlaamse Gewest, niet van bibliotheken die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een Nederlandstalig cultuuraanbod genereren.