Evoluties op lokaal niveau
Meer steden en gemeenten gaan voor een datagedreven beleid. De lokale vrijetijdsmonitor helpt hen dan om data over het lokaal vrijetijdsgebeuren structureel te registreren. Daarmee kunnen de lokale besturen omgevingsanalyses aan inhoudelijk onderzoek koppelen. Handig voor bijvoorbeeld het meerjarenplan.
Met de lokale vrijetijdsmonitor stel je zelf rapporten samen met cijfertrends per lokaal bestuur of over heel Vlaanderen. Het Vlaams parlement, de steden en gemeenten, sectorale steunpunten en koepelverenigingen krijgen op die manier een indicatieve trend van bepaalde vrijetijdsindicatoren binnen een legislatuur.
Cijfertrends zijn indicatief door de afzonderlijke momentopnames van lokale vrijetijdsbeleidssegmenten in bepaalde referentiejaren. Op die manier kijk je met de lokale vrijetijdsmonitor naar enkele tendensen binnen de bredere Vlaamse context voor Cultuur, Jeugd, Sport en Vrije Tijd. Let op dat dus maar pas bij benadering een globaal beeld kan worden geschetst, afhankelijk van de gehanteerde bron en dataclustering.
In vier rapporten illustreren wij hoe data uit de lokale vrijetijdsmonitor kunnen worden ingezet. Wil je zelf aan de slag? Surf dan naar de benchmarktool of het open dataportaal voor een rapport op maat van jouw stad of gemeente. Raadpleeg ook onze metadatafiches om nog meer uit jouw data te halen.