Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal gebouwen en buitenruimtes voor de jeugd

September 2024

 

Definitie

Wanneer lokale besturen de jeugdwerkorganisaties in hun stad of gemeente op jeugdmaps.be registreren, dan stelt de Vlaamse Belastingdienst deze organisaties vrij van onroerende voorheffing. Ook koepelverenigingen van jeugdwerk die actief zijn op Vlaams niveau registeren jeugdinfrastructuur op jeugdmaps.be. Beide geven op die manier het lokale jeugdwerk een financieel duwtje in de rug.

Onroerende voorheffing ken je misschien ook wel als de grondbelasting. Dat is een gewestbelasting op het inkomen uit gronden en gebouwen. Sinds 2016 wordt die vrijstelling geregeld door het decreet houdende de wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Dit decreet gaat uit van het principe dat erkende lokale en Vlaamse jeugdwerkinitiatieven automatisch vrijgesteld worden. Zij ontvangen met andere woorden geen aanslagbiljet. Zo is een belangrijke stap gezet in de deregulering van de jeugdsector.

In dit kader gaat het om gebouwen en buitenruimtes die specifiek gebruikt worden om kinderen en jongeren te ontvangen voor ontspanning of voor educatieve evenementen. Gebouwen voor de jeugd hebben diverse soorten functies. Zo zijn er gebouwen waar verschillende soorten jeugdinitiatieven plaatsvinden, maar er zijn ook gebouwen specifiek voor jeugdwerk. Dat zijn dan accommodaties voor jeugdwerkdoeleinden die met het lokale jeugdbeleid verbonden zijn. Die hoeven niet noodzakelijk in het bezit te zijn van de gemeente.

Naast de gebouwen zijn er de buitenruimtes waar activiteiten in openlucht en/of een openbaar domein plaatsvinden. Dat kunnen verschillende types van terreinen zijn: van heide, duinen, speelboomgaarden of speelvijvers, tot speelbossen, speelweides, een speelplein of koer. Er zijn speelruimtes op hakselhout, grind, rubber, kunstgras, etc. of recreatieve sportterreinen zoals een wieler- of wandelparcours, een pétanque- of voetbalveld. Buitenruimtes kunnen specifiek ingericht zijn als een ontmoetingsruimte voor kinderen en jongeren, met zitbanken, een picknickplaats, barbecue, of een kampvuur. Er zijn dan veel speelgelegenheden: klimbomen en boomstronken, (belevings-)toestellen zoals een trampoline, klimrek of schommel, en sportvoorzieningen zoals toestellen voor basket of voetbal, een looppiste of skateterrein. Mogelijks investeert de gemeente of een vereniging nog in extra voorzieningen, zoals een fietsenstalling of parking. Maar het zou ook kunnen dat ze buitenruimtes zonder toestellen of planmatige inrichting voorzien waar kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

 

Bron

2023, 2021: jeugdmaps.be van het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) 
2017: jeugdmaps.be van De Ambrassade

 

Leveringsperiode

2023: april 2024, 2021: september 2022, 2017: januari 2019

 

Vergelijkbaar in tijd

Referentiejaren 2017, 2021 en 2023

 

Originele vraagstelling

Jeugdmaps toont een kaart met alle gebouwen en buitenruimtes van een stad of gemeente. Een lokaal bestuur of koepelorganisatie binnen jeugdwerk klikt eens ingelogd een gebied aan om de infrastructuurgegevens van lokale jeugdafdelingen aan te passen of te verwijderen. Nieuwe gebouwen of buitenruimtes kunnen met een link worden toegevoegd. De lokale vrijetijdsmonitor telt het aantal gebouwen en buitenruimtes op basis van de adresgegevens en uniek organisatietype. 

 

Opmerkingen

Het is van belang dat lokale besturen de gegevens van organisaties in de stad of gemeente jaarlijks nakijken zodat vrijstellingen niet onterecht worden toegekend. Een terechte toekenning is er voor infrastructuur van jeugdwerkinitiatieven die voldoen aan de definitie volgens het decreet over het jeugd- en kinderrechtenbeleid en de ondersteuning van het jeugdwerk: “als lokaal jeugdwerkinitiatief wordt een werking beschouwd die zoals blijkt uit haar doelstellingen en handelingen aan jeugdwerk doet en waarbij het merendeel van de deelnemers uit een of een beperkt aantal aangrenzende gemeenten komt. Uitzondering daarop vormen de jeugdwerkinitiatieven van districtsraden, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn, gemeentebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.”

 

Responsgraad

287 gemeenten voor 2023 (96%), 292 gemeenten voor 2021 (97%), 275 gemeenten voor 2017 (92%)
De responsgraad laat zien dat niet alle steden en gemeenten beschikken over jeugdinfrastructuur die kan worden vrijgesteld van onroerende voorheffing.