Tewerkstelling in lokale besturen
September 2023
Definitie
Het aantal voltijds equivalenten (VTE) tewerkgesteld in stedelijke of gemeentelijke cultuur-, jeugd-, sport- of vrijetijdsdiensten. Het gaat dan om iedereen die er voltijds of deeltijds werkt en loon ontvangt waarop de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten (RSZPPO) sociale zekerheidsbijdragen inhoudt. Dat zijn statutairen waaronder ambtenaren, contractuelen waaronder bediendes en arbeiders, en ook tijdelijke medewerkers.
De lokale vrijetijdsmonitor maakt een indeling voor vrije tijd volgens de Vlaamse Intersectorale Akkoorden voor de social profitsectoren (VIA). Dat zijn periodieke akkoorden over sociaaleconomische thema's tussen de Vlaamse Regering en sociale partners van de Vlaamse social profitsectoren. Zij sloten een overeenkomst voor het verzamelen van loon- en tewerkstellingsgegevens via de multifunctionele aangifte van RSZPPO voor de lokale en provinciale overheidssector (DmfAPPL). De overeenkomst is er ook voor RSZ buiten provinciale en plaatselijke overheidsdiensten maar daarvan ontsluit de lokale vrijetijdsmonitor geen data in dit verband.
Met DmfAPPL dient het lokale bestuur de loon- en arbeidstijdgegevens van haar werknemers in. Zo weet RSZ hoe de sociale zekerheidsbijdragen te berekenen. Data uit DmfAPPL wordt ook verwerkt voor de ziekteverzekering, kinderbijslag en jaarlijkse vakantie of bij werkloosheid, pensioen en beroepsrisico's. In aparte VIA-deelsectorcodes kan het lokaal bestuur aangeven voor welk beleidsdomein een werknemer werkt. VIA-code 501 Cultuur is voor medewerkers van de stedelijke of gemeentelijke cultuurdienst, openbare bibliotheken, cultuurhuizen, erfgoedwerking en musea. VIA-code 506 Sport is voor medewerkers van de stedelijke of gemeentelijke sportdienst. VIA-code 508 Jeugd is voor medewerkers van jeugdwerk en de stedelijke of gemeentelijke jeugddienst. VIA-code 511 is voor medewerkers van de stedelijke of gemeentelijke vrijetijdsdienst.
Bron
2021 en 2023: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten (RSZPPO)
2017: Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen (GSD-V)
Leveringsperiode
Referentiejaren 2017, 2021 en 2023
Vergelijkbaar in tijd
Referentiejaren 2017, 2021 en 2023
Originele vraagstelling
Om DmfAPPL in te vullen moeten werknemers zich volgens het type onderneming registreren op de online toepassingen van RSZPPO. De toegang tot de multifunctionele aangifte is beveiligd. Werkgevers die een klein aantal mensen tewerkstellen, doen de aangifte rechtstreeks via de portaalsite van de Sociale Zekerheid. Werkgevers die veel personeel tewerkstellen of een groot aantal aangiften moeten doen, kunnen de aangifte in batch doen via File transfer.
Opmerkingen
In het geval een tewerkstelling gaat om een langdurige vervanging van een medewerker, dan telt RSZ de oorspronkelijke medewerker én diens vervanger. Het rapport ontsluit data over tewerkstellingen, niet over individuele prestaties. Ook studentenarbeid wordt opgenomen.
In 2019 legden de Vlaamse Regering en de social profitsectoren het VIA-afsprakenkader vast. Dat betekent dat de lokale vrijetijdsmonitor vanaf referentiejaar 2021 data ontsluit uit DmfAPPL. Voor referentiejaar 2017 ontsloot de monitor data uit een facultatieve survey van de Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen (GSD-V). Die data kunnen ter vergelijking anders geïnterpreteerd worden.
Responsgraad
293 gemeenten voor 2023 (98%), 273 gemeenten voor 2021 (91%), 230 gemeenten voor 2017 (77%). Gemeenten die fuseerden in de fusietrajecten van 2019-2024 komen niet in de rapportering voor van referentiejaren 2017 en 2021..