Gemeentelijke sport- en beweeginitiatieven
Oktober 2024
Definitie
Steden en gemeenten kunnen hun inwoners in kader van een integraal sport- en beweegbeleid aan het sport of bewegen brengen. Dat kan met lokale georganiseerde of niet-georganiseerde initiatieven. Een lokaal bestuur organiseert een sport- en beweeginitiatief volledig autonoom, of ze werkt daarvoor samen met derden. Het lokaal bestuur draagt de eindverantwoordelijkheid. De lokale vrijetijdsmonitor ontsluit de data van acht georganiseerde initiatieven en twee initiatieven voor niet georganiseerde, ongebonden sporters:
Georganiseerde initiatieven
Aanbod in functie van gezondheid en fysieke fitheid zoals infomiddagen over gezond ouder worden, gezondheidswandelingen voor kwetsbare groepen of het openstellen van bepaalde sportinfrastructuur, etc.
Bewegen op verwijzing (BOV) wil inactieve mensen met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen via een beweegplan op maat en onder begeleiding van een BOV-coach.
Buurtsport gaat om laagdrempelige en buurtgerichte initiatieven die verschillende doelgroepen, en in het bijzonder kansengroepen, stimuleren om te sporten. Sport kan dan worden ingezet om de ontwikkeling van individuen of van een buurt te bevorderen.
Schoolsport of naschoolse sport bestaat uit sportactiviteiten die georganiseerd worden buiten het normale lessenrooster, maar waar leerlingen toch aan kunnen deelnemen. Uitzonderlijk vinden de sportactiviteiten plaats binnen het normale lessenrooster. Sportacademie, Sportsnack en een jaarlijkse veldloop zijn voorbeelden van naschoolse sport.
Sportevenementen zijn (verplaatsbare) publiek toegankelijke gebeurtenis of (openlucht)manifestatie van één of meerdere dagen waarbij sport centraal staat.
Sportkampen zijn een initiatie of vervolmaking die gedurende meerdere opeenvolgende dagen plaatsvindt in een internaat of externaat. Gekwalificeerde lesgevers begeleiden de sportactiviteiten minstens vier uur per dag. Een dagkamp of speelpleinwerking is geen sportkamp.
Sportlessen
behoren tot het sportonderricht die bepaalde sport- of beweegactiviteiten aanleren (initiëren) of verbeteren (vervolmaken). Sportlessen worden gedurende een bepaalde periode en op geregelde tijdstippen georganiseerd.
Sport op het werk zijn sportieve acties die de stad of gemeente opzet voor haar eigen medewerkers of voor lokale bedrijven. Ze doen dat om hun medewerkers op het werk meer te laten sporten of bewegen. Dat kan tijdens de middagpauze of voor en na de werkuren. Zo zijn er bijvoorbeeld sportlessen, sportieve teambuildings, workshops, etc. Lokale besturen kunnen actiever woon-werkverkeer ook vergemakkelijken.
Initiatieven voor niet georganiseerde en ongebonden sporters
Inhoudelijke initiatieven voor niet-georganiseerde, ongebonden sporters zoals een tool of app, routekaarten, gidsen, etc.
Infrastructuur in de gemeente voor niet-georganiseerde, ongebonden sporters zoals een fit-o-meter, beweegbank, outdoor fitness, plaatselijke loopomloop, etc. Het gaat alleen om infrastructuur in de stad of gemeente zelf, dus bijvoorbeeld niet om een mountainbikeroute die verbonden is met verschillende steden of gemeenten.
Bron
2023, 2021, 2017: registratietool van de lokale vrijetijdsmonitor
Leveringsperiode
2023: juni 2024, 2021: juni 2022, 2017: juni 2018
Vergelijkbaar in tijd
Referentiejaren 2017, 2021 en 2023
Originele vraagstelling
Vul de gegevens in van de sport- en beweeginitiatieven die de gemeente zelf neemt. Voorziet de gemeente onderstaande georganiseerde sport- en beweeginitiatieven? Voorziet de gemeente onderstaande initiatieven voor niet-georganiseerde, ongebonden sporters?
Opmerkingen
Responsgraad op de vragen in deze indicator: 245 gemeenten over 2023 (82%), 225 gemeenten over 2021 (75%), 182 gemeenten over (61%)
Surf voor meer data over het lokale sportaanbod naar het Kennisplatform van Sport Vlaanderen.