Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal actieve leners van de bibliotheken 

Oktober 2023

 

Definitie

Actieve leners zijn personen of organisaties die minstens één uitlening verrichtten in een vestiging in het voorbije werkjaar. Deze data bevatten de uitleningen per individu die binnen of buiten het werkgebied van de bibliotheek woont. Tijdens het kalenderjaar heeft de lener minstens één werk uit die bibliotheek geleend. Als de lener bij verschillende bedieningspunten van de gemeente geregistreerd staat, wordt hij maar één keer geteld.  

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de actieve leners binnen enerzijds de bibliotheekcategorie Jeugd en anderzijds de bibliotheekcategorie Volwassenen. Voor Jeugd gaat het om leners van 0 tot en met 14 jaar. Voor Volwassenen gaat het om leners vanaf 15 jaar.

 

Bron

2017BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 

2021: API-connectie met het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise en de provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect, en de Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 

 

Leveringsperiode

De API-connectie tussen de systemen van Cultuurconnect en het Departement Cultuur, Jeugd en Media werd opgestart in september 2021, de data werden binnen gehaald in juli 2022. De geüpdatete data hebben betrekking tot het werkjaar 2021. De checkmarketbevraging bibliotheken leverde data op in september 2022 over werkjaar 2021. 

 

Vergelijkbaar in tijd

Referentiejaren 2017 en 2021

 

Originele vraagstelling

In de checkmarketbevraging bibliotheken door het Departement Cultuur, Jeugd en Media: Voer aub het aantal leners in, met onderscheid tussen jeugd/volwassenen en individuele en niet-individuele kaarten. U dient geen totalen te registreren voor elke rubriek, steeds enkel per categorie (jeugd, volwassenen). Validatie: geheel getal.

 

Opmerkingen

Sinds 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor de stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking.

De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input op de eigen bibliotheekwebsites.

Het EBS verzamelt die data op de publieke websites van de bibliotheken. Op die websites worden dan ook geen data aangeboden van bibliotheekvestigingen of collecties die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dat betekent dat de data enkel zicht geven op de hoofdbibliotheken en op de bedieningspunten. De servicepunten zijn niet inbegrepen. 

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) stuurt daarom complementair een eigen checkmarketbevraging uit in kader van de leenrechtvergoeding. Ook de bibliotheken die deze bevraging ontvingen en invulden, zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit.

Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten. Alle 38 niet-aangesloten bibliotheken vulden complementair de checkmarketbevraging in.

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.