Aantal Vlaams erkende jeugdbewegingen en -verenigingen
Oktober 2024
Definitie
Jeugdbewegingen zijn decretaal of landelijk erkende jeugdwerkorganisaties met relatief zelfstandig functionerende groepen. Zij zijn met een vaste groep leden actief op het lokale niveau en dragen sterk bij aan de samenleving. De leden komen er ook buiten de schoolvakanties regelmatig samen. Voor een doorsnee activiteit van de werking zijn de aangesloten kinderen en jongeren verzekerd door een lokale groep van een bovenlokale of landelijke jeugdwerkkoepel. Die koepelfederatie ontvangt jaarlijks een financiële bijdrage van al haar lokale groepen. In ruil daarvoor begeleidt zij lokale jeugdwerkinitiatieven, zorgt zij voor een activiteitenaanbod voor de jeugd en staat zij in voor de vorming van jeugdwerkers.
Erkende jeugdbewegingen en -verenigingen ontvangen een subsidie van de Vlaamse overheid in het kader van jeugdwerk. Dat houdt volgens het Jeugddecreet sociaal-cultureel werk in dat voor en door de jeugd zelf wordt ingericht op basis van niet-commerciële doeleinden. Jeugd wordt ruim genomen: het gaat om kinderen en jongeren van drie tot en met dertig jaar. Zij ontwikkelen zich binnen het jeugdwerk vrijwillig en in hun vrije tijd. Jeugdwerkers zorgen voor begeleiding. Tot die leiding behoren jongeren vanaf ongeveer vijftien jaar die aantoonbare ervaring hebben en dus verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen. Ze leveren daarom ook voldoende inspanningen op vlak van scholing of vorming over jeugdwerk. De lokale vrijetijdsmonitor ontsluit vanaf het schooljaar 2022-2023 het aantal lokale groepen van de vijf grootste erkende koepels:
Chirojeugd Vlaanderen laat kinderen en jongeren samen spelen, bewegen en plezier maken. Lokale Chirogroepen worden georganiseerd door leiding die leuke activiteiten voorziet voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan verstoppertje spelen in het bos, voetbal of tikkertje op het plein, iets zot in elkaar knutselen en nog zoveel meer.
Scouts en Gidsen Vlaanderen is een internationale beweging met een lange geschiedenis. Scouting heeft vijf basispijlers: zelfwerkzaamheid, engagement, medebeheer, dienst en ploegwerk. Ze leren sjorren, kaart lezen, vuur maken en nog zoveel meer.
KSA is samen op weg gaan, intens vertrouwen in de ander, kunnen rekenen en bouwen op elkaar en samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. De werking is gebouwd op vier kernwaarden: spelen, groeien, verbinden en engageren. KSA is aanvankelijk opgericht als beweging voor de katholieke studerende jeugd, waar er ruimte is om te experimenteren, verantwoordelijkheden op te nemen, talenten te ontwikkelen en spelvreugde door te geven.
KLJ staat voor een Katholieke Landelijke Jeugd die zich verbonden voelt met het platteland. Ze ontmoeten er elkaar, spelen, organiseren en beleven. KLJ gelooft in verbinding en vriendschap. De beweging biedt kansen om jezelf te zijn, je te ontplooien en te groeien en dat op maat van het individu en de buurt waar de lokale groep zich bevindt.
FOS Open Scouting is een actief pluralistische scoutsbeweging met de klemtoon op avontuur, spelen, ontmoeten, groeien en engageren. Ze zorgt voor een stimulerende leeromgeving waarin kinderen zorgeloos plezier kunnen maken en tegelijk kunnen groeien. De natuur is haar favoriete omgeving. De beweging start niet vanuit een religieuze overtuiging. Ze kiest voor een gemengde, inclusieve werking en gaat actief op zoek naar ontmoeting binnen en buiten de groep.
Bron
2023, 2021, 2017: Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, KLJ, FOS Open Scouting
2021, 2017: Evangelisch jeugdverbond (EJV), IJD Jongeren pastoraal
2017: Jeugdverbond voor Natuur en Milieu (JNM)
Leveringsperiode
2023: juli 2024 door Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, augustus 2024 door KSA, KLJ
2021: februari 2022 door KSA, april 2022 door EJV, IJD, Jeugd Rode Kruis, KAJ, KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, september 2022 door Chirojeugd Vlaanderen, oktober 2022 door FOS Open Scouting
2017: november 2017 door KSA, FOS Open Scouting, december 2017 door Scouts en Gidsen Vlaanderen, januari 2018 door Chirojeugd Vlaanderen, IJD, JNM, februari 2018 door KLJ
Vergelijkbaar in tijd
Referentiejaren 2017, 2021 en 2023 voor de vijf grootste erkende jeugdbewegingen
Originele vraagstelling
De koepelorganisaties van de Vlaamse jeugdbewegingen en –verenigingen monitoren hun lokale groepen in individuele CRM-systemen. De lokale groepen worden jaarlijks gevraagd om hun data in die CRM-systemen te controleren en zo nodig te updaten.
Opmerkingen
Over vier erkende jeugdbewegingen Evangelisch jeugdverbond (EJV), IJD Jongeren pastoraal, Jeugd Rode Kruis en KAJ Kristelijke arbeidersjongeren zijn beperkt of geen data beschikbaar. Over het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) zijn geen data beschikbaar.
Sommige lokale groepen van jeugdbewegingen en -verenigingen werken volgens een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Echter, het ontbreekt een aantal koepelorganisaties aan een overzicht van die intergemeentelijke groepen. Het adres van het jeugdlokaal bepaalt voor welke gemeente de lokale jeugdbeweging of -vereniging geregistreerd wordt. De lokale vrijetijdsmonitor toont dus enkel de gemeente waar de lokale groep haar hoofdlokaal heeft. Van groepen die gemeentegrensoverschrijdend werken toont de lokale vrijetijdsmonitor slechts één gemeente.