Aan de slag met de participatiecirkel
Je bent overtuigd, maar je hebt nog een heleboel vragen?
- Hoe bepaal ik wanneer we met kinderen en jongeren aan de slag gaan?
- Hoe ziet zo’n participatiemoment er het beste uit?
- Is het écht wel een meerwaarde om kinderen en jongeren te betrekken?
- ...
Bij de start van een participatieproces zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Het Kenniscentrum Kinderrechten ontwikkelde de participatiecirkel en helpt je graag op weg.
21 reflectievragen als houvast
Aan de hand van 21 reflectievragen ga je met je team aan de slag om je participatieproces te plannen, uit te voeren en te evalueren. De vragen zijn verdeeld over:
- 5 bouwstenen: aan de basis van elk participatieproces ligt een gedeelde taal, visie en verwachtingen. Het is belangrijk om daar zicht op te krijgen en over uit te wisselen.
- 5 stappen:
- De maatschappelijke uitdaging bepalen
- Het participatieproces uittekenen
- De doelgroep bepalen en bereiken
- Het participatiemoment vormgeven
- Evalueren en terugkoppelen
Doorheen het proces maak je een heleboel keuzes die impact zullen hebben op het verloop. Zo zullen sommige vragen bijvoorbeeld enkel relevant zijn als je voor directe participatie kiest.
Tips om aan de slag te gaan
- Bekijk de participatiecirkel als team. Een participatieproces uittekenen, doe je bij voorkeur niet alleen. Breng verschillende mensen mee aan tafel. Wie je vraagt, zal verschillend zijn voor elk beleidsproces.
Enkele personen die interessant kunnen zijn:
- de beleidsmedewerkers die inhoudelijk aan het onderwerp werken;
- een collega die al ervaring heeft met beleidsparticipatie;
- een communicatiemedewerker;
- kinderen en jongeren zelf, of hun vertegenwoordigende organisaties
- Begin op tijd. Ga van start met de participatiecirkel vóór de aanvang van een beleidsproces. Zo heb je het meeste kans op een succesvol participatieproces. Is het proces al begonnen? Ook dan moedigen we je aan om aan de slag te gaan met de reflectievragen. Het kan je altijd inzichten geven en van koers doen veranderen.
-
Voorzie ook voldoende tijd. Zet de participatiecirkel als volwaardig punt op de agenda of beter nog: las een specifiek overleg in.
Vorming 'Het recht op participatie en de participatiecirkel'We organiseren jaarlijks een fysieke vorming rond het recht op participatie en de participatiecirkel. Werk je bij de Vlaamse overheid? Schrijf je dan in via Vlimpers. Heb je interesse om deel te nemen aan de vorming en ben je werkzaam bij een jeugdorganisatie, middenveldorganisatie…? Geef een seintje aan Marlies De Cock. |
Meer info
Wil je graag meer info over de participatiecirkel? Contacteer dan het Kenniscentrum Kinderrechten.