Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijnkadervorming.be

Wat

Mijnkadervorming.be is een online tool voor jongeren die een attest willen behalen en voor jeugdverenigingen met een erkend kadervormingstraject.

Waarvoor kan je allemaal terecht op mijnkadervorming.be?

  • Je vindt er een overzicht van de kadervormingstrajecten die in de komende maanden worden georganiseerd.

  • Als jeugdvereniging met een erkenning kan je er:

         - cursussen aanmaken en beheren

         - trajectinformatie over cursisten bewerken en bijhouden

         - eigen stageplaatsen aanmaken en consulteren.

  • Wil je als jongere een attest van animator, hoofdanimator of instructeur behalen, dan kan je jezelf registreren en op het portaal het verloop van je traject raadplegen en beheren.

  • Als jeugdvereniging die jongeren tijdens hun verplichte stage wil begeleiden, kan je jezelf als stageplaats registreren en nadien de stage-informatie over je stagiairs beheren.

LET OP! Je kan NIET terecht op mijnkadervorming.be om je in te schrijven voor een concrete cursus. Dat doe je bij de vereniging die het kadervormingstraject aanbiedt. 

Handleidingen

FAQ

Vind hier het antwoord op veelgestelde vragen

OVER REGISTRATIE OP MIJNKADERVORMING.BE

Kan een deelnemer zich registreren op zijn smartphone of tablet?

  • Dat kan, maar enkel via de website. Er bestaat geen mobiele app.

Kunnen verschillende deelnemers hetzelfde e-mailadres gebruiken?

  • Nee, de tool werkt op basis van unieke e-mailadressen. Je kan achteraf wel je e-mailadres aanpassen of een niet-uniek facultatief e-mailadres gebruiken.

Kan een jongere zonder rijksregisternummer met een traject starten?

  • Iedereen die legaal in België verblijft, heeft een rijksregisternummer (op de achterzijde van identiteitskaart). Alleen in uitzonderlijke situaties heeft een jongere geen rijksregisternummer. Meld dit dan aan de administratie en wij maken een KAVO-ID aan zodat de jongere toch aan het traject kan beginnen.

Kan een jongere zich via de tool inschrijven voor een cursus?

  • Nee, inschrijven voor een cursus doe je bij de vereniging zelf, of op hun website. De vereniging koppelt dan de inschrijving aan mijnkadervorming.be.

Wordt een deelnemer na registratie automatisch gelinkt aan de cursus die hij wil volgen?

  • Nee, een deelnemer registreert zich op de tool, maar niet bij een vereniging. Om fouten te vermijden, ligt de verantwoordelijkheid over de koppeling tussen de tool en de cursus bij de vereniging.

Is de jongere zelf verantwoordelijk voor de aanmaak van een profiel?

  • Ja, hij moet een aantal persoonlijke gegevens invullen en toestemming geven over wie die gegevens kan bekijken.

Kan het online profiel nog aangepast worden bij het begin van een cursus?

  • De jongere kan zelf zijn profiel nog aanpassen.

Wat gebeurt er als een deelnemer zijn e-mails niet leest?

  • Naast het e-mailadres van de jongere, sturen we meldingen ook naar een tweede e-mailadres (van een ouder of begeleider).

 

OVER HET ONLINE PORTFOLIO OP MIJNKADERVORMING.BE

Wanneer moet ik een portfolio aanmaken?

  • Wanneer je geen attest van animator hebt maar toch een traject tot hoofdanimator wil volgen, moet je aantonen dat je de competenties van animator bezit. Dat kan door een portfolio aan te maken waarin je bewijst dat je 100 uur ervaring hebt als jeugdwerker vanaf de leeftijd van 16 jaar.

  • Wanneer je geen attest van animator hebt maar toch een traject tot instructeur wil volgen, moet je aantonen dat je minstens 17 jaar bent en de competenties van animator bezit. Dat kan door een portfolio aan te maken waarin je bewijst dat je 100 uur ervaring hebt als jeugdwerker vanaf de leeftijd van 16 jaar.

Met ervaring bedoelen we dat je binnen een jeugdwerkinitiatief als begeleider verantwoordelijkheid opnam of dat je vorming over dat jeugdwerk volgde.

Hoe ziet een portfolio eruit?

Wie keurt de aantoonbare ervaring uit een portfolio goed?

  • De verantwoordelijkheid over de goedkeuring ligt bij de vereniging zelf. Zij gaat na of de gegevens kloppen en accepteert het portfolio.