Culturele Hoofdstad van Europa 2030
In 2030 is het zover. Na Bergen (2015), Brugge (2002), Brussel (2000) en Antwerpen (1993) zal in 2030 opnieuw een Belgische stad de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ dragen. En dat naast Cyprus en een derde geselecteerde stad. Vanaf oktober 2023 kunnen steden zich hiervoor kandidaat stellen. In het najaar van 2025 wordt officieel bekendgemaakt welke stad in 2030 de nieuwe titeldrager wordt.
Lange geschiedenis
De Culturele Hoofdstad van Europa kent een lange geschiedenis. In 1985 werd Athene bekroond als eerste Culturele Hoofdstad van Europa. Ondertussen droegen meer dan 60 steden de titel. Met de Culturele Hoofdstad wil de Europese Unie de culturele rijkdom en diversiteit van Europa in de kijker zetten. De hoofdstad versterkt het gevoel van verbondenheid tussen Europese burgers en stimuleert een actieve rol van cultuur bij de langetermijnontwikkeling van steden. Het project bevordert cultuurparticipatie en geeft steden internationale zichtbaarheid.
Een wedstrijd tussen steden
De Culturele Hoofdstad van Europa wordt steeds gekozen via een wedstrijd tussen kandidaatsteden. De regels en criteria voor de wedstrijd zijn bepaald door de Europese Unie. Voor België 2030 organiseren de ministers van Cultuur van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap gezamenlijk de wedstrijd.
Heel wat Belgische steden maakten eerder al bekend dat ze zich voor de titel kandidaat willen stellen. Met de lancering van de oproep en de website www.ecoc2030.be in oktober 2023 is de wedstrijd officieel gestart. Kandidaatsteden vinden op de website alle informatie om hun kandidatuur in te dienen. De deadline is 2 september 2024.
Belgische titeldrager bekend in zomer van 2025
Een internationale jury beoordeelt de kandidaturen en maakt daarna de finalisten bekend. Het zal nog even wachten zijn tot de zomer van 2025 vooraleer we weten wie in 2030 de nieuwe Belgische titeldrager wordt van de Culturele Hoofdstad van Europa. Eind 2025 wordt de titel door de Europese Unie bekrachtigd.