Gedaan met laden. U bevindt zich op: PAS-referentie 2030 Stikstof in Vlaanderen

PAS-referentie 2030

Nieuwsbericht
11 maart 2024

Voor elke varkens-, pluimvee- of rundveehouderij die op 23 februari 2024 vergund was, moet een PAS-referentie 2030 bepaald worden. De PAS-referentie 2030 wordt voor elk van die veehouderijen berekend aan de hand van de ammoniakemissies in de referentiesituatie 2021 waarop de reductiedoelstellingen en de vrijstellingen, vermeld in het Stikstofdecreet, worden toegepast.

De referentiesituatie 2021 wordt bepaald door de gemiddelde veebezetting in 2021 (overeenkomstig de gegevens van de Mestbankaangifte 2021) te vermenigvuldigen met de ammoniakemissiefactoren (1) en in voorkomend geval te verhogen met de leegstandspercentages (2). De lijst van ammoniakemissiefactoren(opent in nieuw venster) is opgenomen in bijlage 1 bij het Stikstofdecreet, incl. eventuele leegstandspercentages.

De emissies per stal binnen eenzelfde bedrijf worden samengeteld. Zo wordt een PAS-referentie 2030 op bedrijfsniveau bekomen. Dat is de maximale ammoniakemissie op jaarbasis die na eind 2030 nog mag worden geëmitteerd door het bedrijf.

Berekening PAS-referentie 2030

Zoals ook getoond op het beleidsforum op 22 februari 2024 kan de PAS-referentie 2030 manueel berekend worden.

De Vlaamse overheid werkt aan een PAS-referentietool 2030, maar dit is volgens het stikstofdecreet geen decretale verplichting. Voor het aanbieden van die service is er nog geen exacte timing. Ondertussen kan de PAS-referentie 2030 manueel berekend worden.

Besluit Vlaamse Regering

In het Stikstofdecreet zijn delegaties aan de Vlaamse Regering opgenomen. Zo heeft de Vlaamse Regering de voorwaarden en regels bepaald voor een afwijkende berekeningsmethode indien de gemiddelde veebezetting in 2021 van een bedrijf niet representatief is. De Vlaamse Regering keurde dat besluit op 20 september definitief goed(PDF bestand opent in nieuw venster). Het besluit zal in werking treden op de dag na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Ook voor de toewijzing van dieren uit de Mestbankaangifte aan een welbepaalde diercategorie is een Besluit van de Vlaamse Regering nodig, althans voor die diercategorieën van de Mestbankaangifte waarvoor de toewijzing aan de diercategorieën uit de lijst in bijlage 1 van het Stikstofdecreet niet eenduidig kan gebeuren. De Vlaamse Regering keurde dat besluit op 19 juli 2024 definitief goed. Het verscheen in het Belgisch Staatsblad op 23 augustus(opent in nieuw venster) en trad in werking op 24 augustus 2024.

Tijdelijke vergunningen

Zonder afstemming met de PAS-referentie 2030 is het wel mogelijk om een tijdelijke vergunning tot 31 december 2030 te verlenen op voorwaarde dat de aanvrager geen piekbelaster is en dat er geen stijging van de stikstofemissies of stikstofdeposities wordt veroorzaakt. Rundveehouders hebben nog een bijkomende voorwaarde, zijnde het realiseren van de tussentijdse doelstelling (reductie van 5%) tegen 31 december 2025.