Gedaan met laden. U bevindt zich op: Besluit van de Vlaamse Regering over diercategorieën  Stikstof in Vlaanderen

Besluit van de Vlaamse Regering over diercategorieën 

Nieuwsbericht
3 juni 2024

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 31 mei 2024 het besluit over de toewijzing van diercategorieën bij de vaststelling van de PAS-referentie 2030 principieel(PDF bestand opent in nieuw venster) goedgekeurd. Dat besluit moet een oplossing bieden voor de onderverdelingen in diercategorieën, zoals bepaald in het Mestdecreet en de Mestbankaangifte, die in een aantal gevallen niet een-op-een overeenkomen met de onderverdelingen in de lijst met emissiefactoren en leegstandspercentages uit bijlage bij het Stikstofdecreet. 

Nog niet in werking

De Raad van State heeft nu 30 dagen de tijd om een advies over dit besluit uit te brengen. Pas daarna kan de Vlaamse Regering het besluit over de diercategorieën definitief goedkeuren. Het besluit zal in werking treden 1 dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

PAS-referentie 2030

Het Stikstofdecreet hanteert het concept ‘PAS-referentie 2030’ als de maximale jaarhoeveelheid ammoniak die een varkens-, pluimvee- of rundveehouderij na eind 2030 nog mag uitstoten.

De bepaling van de PAS-referentie 2030 op basis van de referentiesituatie 2021 is overeenkomstig het Stikstofdecreet de standaardaanpak. Voor die referentiesituatie wordt uitgegaan van de gegevens van de Mestbankaangifte voor het productiejaar 2021.

Tabel als bijlage

De PAS-referentie 2030 kan momenteel voor een aantal landbouwbedrijven niet bepaald worden omdat de onderverdelingen in diercategorieën van de Mestbankaangifte in een aantal specifieke gevallen niet een-op-een overeenkomen met de onderverdelingen in de lijst met emissiefactoren en leegstandspercentages uit de bijlage bij het Stikstofdecreet. Het ontwerpbesluit zorgt voor verduidelijking en brengt met een tabel in de bijlage bij het besluit(PDF bestand opent in nieuw venster), voor rundvee, varkens en pluimvee overeenstemming tussen de diercategorieën van het Mestdecreet en die uit de bijlage bij het Stikstofdecreet.

De diercategorie van de Mestbankaangifte, vermeld in de eerste kolom van de tabel, stemt telkens overeen met de diercategorie van de bijlage bij het Stiktofdecreet, vermeld in de tweede kolom van de tabel. Als voor eenzelfde diercategorie in de eerste kolom, meerdere rijen in de tweede kolom zijn opgenomen in de tabel, bepaalt de vergunning de procentuele verdeling van die in de Mestbank aangegeven dieren over die rijen.