Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Stel je kandidaat voor het Europees Erfgoedlabel 2025

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie. Sinds 2013 wordt het label om de twee jaar uitgereikt. Het doel is om locaties die de Europese geschiedenis weerspiegelen op de kaart te zetten. Onlangs reikte de Europese Commissie het label uit aan 7 bijkomende historische plaatsen, waaronder het Brusselse Koninklijk Poppentheater Toone. Nu dragen 67 Europese erfgoedsites het label, waaronder 5 in België. Naast het poppentheater pronken ook het Mundaneum (Mons), Le Bois du Cazier (Marcinelle), de Koloniën Van Weldadigheid (Wortel-Kolonie Hoogstraten en Merksplas-Kolonie) en het MigratieMuseumMigration (Brussel) op de lijst.

Afbeelding: Koninklijk Poppentheater Toone – European Heritage Label 2024

Koninklijk Poppentheater Toone

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het agentschap Onroerend Erfgoed gaan dit jaar op zoek naar nieuwe kandidaten om voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel.

European Heritage Label

Doel van het Europees Erfgoedlabel

Het label moet het gevoel versterken bij de Europese burgers, en in het bijzonder bij de jongeren, dat zij deel uitmaken van de Europese Unie. Met het initiatief wil de Europese Unie nationale en regionale diversiteit waarderen en interculturele dialoog promoten. Daarbij zijn de uitgangspunten: gedeelde waarden, een gedeelde Europese geschiedenis en gemeenschappelijk Europees erfgoed. 

Selectieprocedure

De Europese Commissie organiseert tweejaarlijks een selectieprocedure voor de toekenning van maximum één Europees Erfgoedlabel per lidstaat. Elke lidstaat organiseert zelf de preselectie en kan maximaal 2 kandidaten selecteren om voor te dragen.

In België is een intra-Belgisch secretariaat verantwoordelijk voor de preselectieprocedure. Dat secretariaat is samengesteld uit vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse gemeenschap, het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap.

Uit de ingediende dossiers selecteert een jury van erfgoedexperten de Belgische kandidaten voor het Europees Erfgoedlabel.

Lees hier het reglement voor de preselectieprocedure op nationaal niveau.

Wie kan deelnemen?

Nationale, thematische en transnationale erfgoedsites kunnen een kandidatuur indienen. De sites moeten van betekenis zijn geweest voor de Europese geschiedenis en cultuur, of voor de oprichting van de Europese Unie en de Europese waarden uitdragen. Plaatsen die in aanmerking komen zijn:

  • gebouwen of monumenten,
  • natuurlijke, onder water gelegen, archeologische, industriële of stedelijke locaties,
  • cultuurlandschappen,
  • gedenkplaatsen,
  • cultuurgoederen en immaterieel erfgoed, voor zover deze aan een bepaalde plaats verbonden zijn.

Informatie en richtlijnen over het Erfgoedlabel

Stel je kandidaat

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het agentschap Onroerend Erfgoed nemen het secretariaat op zich. Stuur je volledig ingevuld dossier, opgesteld in een van de drie landstalen ten laatste op 1 september 2024 naar europeeserfgoedlabel@vlaanderen.be

Download het deelnameformulier voor:

Wil je een transnationaal dossier in dienen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de betrokken nationale coördinatoren. 

Haal je de Belgische selectie? Dan verwachten we tegen uiterlijk 10 februari 2025 een Engelse versie van je dossier, conform het Europese reglement.