Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek

Onderzoeksrapport financieringsinstrumenten voor cultuur- en jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang

Financiering van cultuur- en jeugdinfrastructuur blijft een grote uitdaging. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media beschikt momenteel al over enkele instrumenten om de realisatie en verbetering van bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur te ondersteunen. In opdracht van het departement evalueerde de Universiteit Antwerpen deze bestaande financieringsmechanismen. Ze verkende ook andere mogelijkheden die kunnen dienen als instrumenten voor aanvullende financiering. Experten met uiteenlopende financiële ervaring hielpen de onderzoekers bij het uitwerken van vier concrete mechanismen. Ze duidden uitgebreid de kansen en valkuilen en de toepasbaarheid en het draagvlak om deze in te zetten in de cultuur- en jeugdsector. Het rapport bevat ook beleidsaanbevelingen voor verdere stappen.

Lees het onderzoeksrapport financieringsinstrumenten voor cultuur- en jeugdinfrastructuur.

Cultuurhuizen: 20 jaar Vlaamse investeringen in culturele infrastructuur in nieuw boek

Het Fonds Culturele Infrastructuur bestond in 2018 twintig jaar. Die voorbije twintig jaar was het fonds verantwoordelijk voor alle Vlaamse subsidies en investeringen voor infrastructuur voor cultuur en jeugd. Het uitgelezen moment om een bloemlezing te maken van het harde werk van de voorbije jaren.

Voor het boek ‘Cultuurhuizen’, uitgegeven door Public Space, werd een interessante selectie gemaakt van cultuurhuizen uit diverse sectoren en regio’s in Vlaanderen. De selectie illustreert de veelzijdigheid van onze culturele infrastructuur en geeft een inkijk in de 150 behandelde infrastructuren van twintig jaar werking, goed voor investeringen ter waarde van 450 miljoen euro.

Cover boek Cultuurhuizen

De gebouwen of infrastructuren die in het boek zijn opgenomen, zijn een selectie uit een veel langere lijst. Uiteraard zijn de cultuur- en jeugdinfrastructuren waarvan de Vlaamse overheid eigenaar is en de grote cultuurhuizen opgenomen. De ‘kleintjes’ in dit boek, zoals kunstencentrum nona, de Unie der Zorgelozen of Art Basics for Children, vertegenwoordigen dan weer de diversiteit en veelheid aan soortgelijke en vaak bijzonder vooruitstrevende cultuur- of jeugdorganisaties die overal in Vlaanderen aan de weg timmeren.

‘Cultuurhuizen’ telt 288 pagina’s en is te koop in de betere boekhandel en online.

Distributie: te bestellen bij Public Space.

Praktijksafari’s

Tijdens een praktijksafari neemt Pulse een kleine groep mensen mee op bezoek bij een organisatie, over sectorgrenzen heen. De deelnemers gaan in gesprek met de mensen achter deze projecten en krijgen zo waardevolle informatie uit eerste hand.

Het Fonds Culturele Infrastructuur organiseerde in samenwerking met Pulse Transitienetwerk twee dergelijke praktijksafari’s. Met deze praktijksafari’s wil het FoCI mogelijke aanvragers van middelen voor energiezuinige maatregelen de kans geven om zich te laten inspireren met als doel de kwaliteit van de subsidieaanvragen te verhogen.

Het verslag van de praktijksafari’s in samenwerking met FoCI in het Herman Teirlinckgebouw (Brussel) en Utopia en Netwerk Aalst (Aalst) , kan je raadplegen op de website van Pulse.