Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Indemniteitsdecreet aangenomen door Vlaams Parlement

Het indemniteitsdecreet voert een staatswaarborg in voor het dekken van mogelijke schade en risico's bij inkomende bruiklenen voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationale uitstraling. Het werd op 19 januari aangenomen door het Vlaams Parlement.

Bezoekers in museum kijken naar schilderij

Doel van het decreet

Het Indemniteitsdecreet - voluit 'Decreet tot invoering van een waarborg bij inkomende bruiklenen voor tentoonstellingen' - voorziet een staatswaarborg die de mogelijke schade 'van nagel tot nagel' en 'alle risico's' dekt bij inkomende bruiklenen voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationale uitstraling. Het decreet moet ervoor zorgen dat grote tentoonstellingen in Vlaanderen mogelijk blijven.

Door de hoge en stijgende financiële waardes van de belangrijke bruiklenen voor dit soort tentoonstellingen, en de daarmee samenhangende stijgende verzekeringskosten,  wordt dat immers steeds moeilijker. Daarnaast  gelden er voor de tentoonstellingen  die een beroep willen doen op deze regeling ook bepaalde kwaliteitseisen inzake klimatologische omstandigheden, veiligheid en beveiliging. 

Alleen de cultureel-erfgoedinstellingen die zijn aangeduid binnen het Cultureelerfgoeddecreet, de erkende instellingen ingedeeld bij het landelijke niveau en de erkende universitaire bibliotheken en archieven kunnen aanspraak maken op deze regeling. 

Waarborgregeling

Er is geopteerd voor een gemengde waarborgregeling:

  • het eerste risico tot 50% van de totale waarde van de bruiklenen is gedekt onder de waarborgregeling van de Vlaamse overheid;
  • het residuele risico moet verplicht gedekt worden via een commerciële verzekering.