Skip to main content

Transversaal plan voor kinderen en jongeren

Beperkt aantal prioritaire, transversale doelstellingen

Binnen het JKP selecteert de Vlaamse Regering minimum drie en maximaal vijf complexe, beleidsdomeinoverschrijdende doelstellingen waar zij actiegericht en projectmatig rond wil werken. Het JKP is in die zin een bundeling van maximaal vijf projectplannen waaraan indicatoren en budget gekoppeld worden.

De transversale doelstellingen worden ten laatste zes maanden na het aantreden van de Vlaamse Regering geselecteerd op basis van een omgevingsanalyse die door het departement wordt opgemaakt. De 'staat van de jeugd', die door het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) wordt opgemaakt, is daarvoor een belangrijk onderzoek. Daarnaast verwijst de omgevingsanalyse ook naar relevante Europese en internationale kaders inzake jeugdbeleid en kinderrechten.

Een jaar na de aanstelling van de Vlaamse Regering moet het JKP klaar zijn en wordt het overhandigd aan het Vlaams Parlement. Het Team Jeugd van het Departement Cultuur, Jeugd en Media coördineert de opmaak, uitvoering en evaluatie van het plan.

Participatief proces

Het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan komt tot stand met inspraak van ‘de jeugd’. Via een participatief proces werken we systematisch aan draagvlak door middel van bevragingen en terugkoppelingen met onze belangrijkste partners, stakeholders en kinderen en jongeren zelf. Dat doen we tijdens de opmaak van de omgevingsanalyse, bij de voorbereiding van de selectie van de prioritaire doelstellingen en bij de uitwerking van de projectplannen. Participatie is de rode draad door de opmaak, uitvoering en zelfs de evaluatie van het plan. 

Via  het horizontaal overleg worden alle aanspreekpunten jeugd- en kinderrechtenbeleid uit de entiteiten van de Vlaamse overheid, intermediaire organisaties Jeugd en vertegenwoordigers uit de jeugd- en kinderrechtensector van bij het begin betrokken. 

Contact

Voor meer informatie over het JKP kan je terecht bij team Jeugd: