Gedaan met laden. U bevindt zich op: Decreet ammoniak-emissiereducerende maatregelen goedgekeurd Stikstof in Vlaanderen

Decreet ammoniak-emissiereducerende maatregelen goedgekeurd

Nieuwsbericht
19 april 2024

De Vlaamse Regering heeft op 19 april 2024 het decreet over ammoniak-emissiereducerende maatregelen bekrachtigd en afgekondigd. Met dat decreet zullen de maatregelen en technieken van de PAS-lijst (opent in nieuw venster)binnen het Stikstofdecreet opnieuw in vergunningsaanvragen kunnen gebruikt worden. Het decreet treedt in werking de tiende dag na bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Vlaams Parlement

Het voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen(opent in nieuw venster) doorliep gedurende drie maanden een TRIS-procedure bij de Europese Commissie. Het Vlaams Parlement heeft het voorstel van decreet op 18 april 2024 ongewijzigd aangenomen.

Impactscore en PAS-referentie

Zodra het decreet van 19 april 2024 in werking treedt, zullen de maatregelen en technieken van de PAS-lijst opgenomen worden in de impactscoretool. De impactscoretool werd op 1 maart 2024 bijgewerkt naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Stikstofdecreet en bevat momenteel enkel de ammoniakemissiereducerende maatregelen van de AEA-lijst(opent in nieuw venster).

De maatregelen en technieken van de voormalige PAS-lijst zullen vanaf de inwerkingtreding van het decreet van 19 april 2024 ook gebruikt kunnen worden voor de berekening van de PAS-referentie 2030 en voor de berekening van de impactscores.

Decreet en bijlage

Het decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen bestaat slechts uit zeven artikels, maar bevat in de bijlage wel alle maatregelen om ammoniakemissies door veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties te reduceren. Die maatregelen omvatten staltechnieken, bedrijfsmanagementtechnieken en andere maatregelen.

Elke maatregel bevat een omschrijving en de emissiereductie die ermee bereikt kan worden. Ook voor het combineren van maatregelen is informatie voorzien, alsook de diercategorie waarvoor de maatregel van toepassing is. Tot slot is er informatie voorzien over opvolging en controle van de maatregel.

WeComV

De Vlaamse Regering kan de lijst van ammoniakemissiereducerende maatregelen aanvullen of aanpassen met nieuwe maatregelen of voorwaarden in functie van nieuwe kennis over de toepasbaarheid en performantie van maatregelen.

Ten behoeve van leveranciers van nieuwe ammoniakemissiereducerende maatregelen, zal het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt(opent in nieuw venster) (WeComV) uiterlijk drie maanden na de inwerkingtreding van dit decreet een overzicht van de beschikbare meetprotocollen opmaken en beschikbaar stellen. Het WeComV kan ook via een fastlaneprocedure een techniek beoordelen die erkend is in een naburig land op basis van het erkenningsdossier van dat land, die regio of dat gewest.

Als een leverancier een ammoniakemissiereducerende maatregel op de markt wil brengen die niet in het decreet vermeld is, en nog metingen moet uitvoeren, dan kan voor de exploitatie van een testtechniek een proefvergunning voor maximaal vijftien jaar verleend worden. De Vlaamse Regering zal hiervoor nog nadere voorwaarden bepalen.