Gedaan met laden. U bevindt zich op: Elisabethpark Halle: Groene parel met stadsboomgaard verbindt mensen en ruimtes Hoe kunt u uw stad of gemeente klimaatbestendig inrichten?

Elisabethpark Halle: Groene parel met stadsboomgaard verbindt mensen en ruimtes

Voorbeeld in de praktijk • Halle
Gerealiseerd

Het Elisabethpark lag er midden 2014 nog verloederd bij. De funderingen van de vroegere kleuterschool en de bomen schreeuwden om een verfrissende aanpak. Het park transformeerde ineen volwaardige groene open publieke ruimte. Het bevat onder andere speelnatuur, een polyvalente ruimte en een heuse boomgaard.

Locatie
Halle
Type problematiek
Droogte, Hitte, Wateroverlast
Type maatregel
Bebossen, Ontharden, Ruimte voor water
Type
Voorbeeld in de praktijk

Context

De herinrichting van de groene rand rondom de stadskern van Halle maakt deel uit van de ruimere visie ‘Zuurstof voor de Zennevallei’. De Zenne is identiteitsbepalend voor de stad Halle. Toch werd ze vele jaren aan het zicht onttrokken. Door het creëren van groene parels langs de rivier krijgt ze weer de aandacht die ze verdient. De groene parels worden gebundeld tot één geheel zodat er een groot groen lint door de stad loopt, langs de Zenne.

Het Elisabethpark is zeker niet de enige groene parel langs de Zenne. Het Malakoffdomein en het kasteelpark in Lembeek, de Eizingen-Molensite in Buizingen, de zennemeanders met het kasteel van Beersel, de Groene Beemd in Ruisbroek, Het Moeras en de FeliXartsite in Drogenbos zorgen er stilaan voor dat de Zenne weer bruist van leven.

Het ontwerp van de heraanleg van het park werd opgebouwd rond enkele cruciale aandachtspunten: het project moest kaderen in het pesticidenreductie-decreet en in de plannen voor ontharding. Sociale veiligheid en waterbeleving waren kernbegrippen. Er is tevens advies ingewonnen in verband met de toegankelijkheid, met name voor het nieuwe vlonderpad.

Projectbeschrijving

Jaar van realisatie2015
Uitvoeringstermijn in werkdagen160

Financiering

Het totale budget voor de uitvoering van de werken bedroeg 78.000 euro (excl. BTW). Dit is betaald door de stad Halle en met subsidies. Subsidiekanalen van de Provincie:

  • PDPO-project “5 sterren voor de boomgaard”: Subsidie 6.500 euro - eigen inbreng: 3.500 euro
  • Provinciale projectmiddelen Regionaal Landschap: Boomverzorging subsidie 2.200 euro

Beleidsinstrumenten

Voor dit project is het participatieproces zeer belangrijk, vooral met scholen en de bibliotheek. Er is veel gecommuniceerd – bijvoorbeeld met informatieborden – over ecologisch groen in de stad. Men heeft sterk moeten pleiten om van het Elisabethpark een groene zone te maken, tegen de concurrerende plannen in om er een parking aan te leggen voor het winkelcomplex in de buurt. Dit project past in een breder strategisch plan voor meer zuurstof voor de Zenne. Voor het vervolg van dit plan zijn grondaankopen nodig.

Succesfactoren

Het nieuwe Elisabethpark is een succes. Het wordt veel gebruikt, door alle bevolkingsgroepen, en er komen veel positieve reacties op. Dit succes is gunstig voor de voortzetting van het strategisch plan met de rest van de Zenne.

Enkele factoren die bijdragen aan het succes:

  • Het park is goed gelegen, midden in de stad, pal naast een grote nieuwbouwwijk en supermarkt, en in de nabijheid van scholen, bibliotheek en sportcomplex. Het wordt gebruikt als belangrijke doorsteek naar winkels en naar het stadscentrum.
  • Het park wordt gebruikt door alle bevolkingsgroepen en er is veel sociale controle, onder andere door de grote boomgaard.
  • Door het open opzet van het park, is er voldoende veiligheidsgevoel.
  • Er is veel mogelijk op een relatief klein oppervlak.

Een punt van aandacht is de bloemenweide. In het eerste jaar bloeide de bloemenweide zoals verwacht, maar in het tweede jaar waren er veel minder bloemen. Er is meer opvolging en betere afstemming nodig voor het beheer en de gebruikte materialen voor de bloemenweide.

Ook vandalisme vormt een bron van zorg, met name aan het vlonderpad. De afscherming van de Zenne is daar gemaakt van licht materiaal, zodat het zicht op de rivier niet belemmerd wordt. De afsluiting is dan ook kwetsbaar voor vandalisme door jongeren die samenkomen op de vlonder.

Locatie