Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groene inrichting van speelplaatsen Lokaal energie- en klimaatbeleid

Groene inrichting van speelplaatsen

Voorbeeld maatregel

Scholen kunnen bijdragen aan duurzaamheid en kindvriendelijkheid door hun speelplaatsen te transformeren tot groene oases. De natuurlijke elementen zoals zoals groene beplanting en speeltoestellen hebben voordelen voor de gezondheid, ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

Type problematiek
Droogte, Hitte
Type maatregel
Afschermen, Bebossen, Ontharden, Ruimte voor water, Warmteopname beheersen
Type
Voorbeeld maatregel

Beschrijving van de maatregel

Door klimaatverandering kan de temperatuur in bebouwd gebied stijgen en zo kan er hittestress ontstaan. Groene inrichting van speelplaatsen is een manier om dit klimaatprobleem aan te pakken.

Deze maatregel houdt in dat de speelplaats zoveel mogelijk onbebouwd en niet betegeld is en dat er zoveel mogelijke groene elementen aangeplant zijn, zoals borders, grasvelden en bomen. In zo een omgeving kunnen kinderen spelen en hebben ze minder last van hitte. Het is er heerlijk koel in de zomer. De groene speelplaats zorgt voor opvang van CO2. Regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem. Door ook vijvers of fonteinen toe te voegen, wordt er ook gezorgd voor verkoeling. Als de speelplaats voorzien wordt van verschillende laagtes, dan kan dit naast speelplezier ook waterberging opleveren bij extreme regen.

Impact

Deze maatregel is gericht op:

  • Extreme regen
  • Overstromingen
  • Droogte
  • Hitte

De groene inrichting van speelplaatsen zorgt voor de opvang van water bij extreme regen en infiltratie van water naar grondwatervoorraden, wat de kans op droogte beperkt. De maatregel helpt ook om de temperatuur te matigen, zodat hittestress beperkt wordt.

Daarnaast draagt de maatregel bij aan de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ook kan een groene speelplaats aantrekkelijk zijn voor planten en dieren en heeft het een impact op biodiversiteit.

De impact neemt toe naarmate er meer groen is ingericht op de speelplaatsen. Hoge vegetaties dragen ook bij aan de opvang van fijnstof en CO2.

Wanneer ontstaat er impact?

Het aanleggen van groen heeft effect na een jaar tot een aantal jaren na implementatie omdat de vegetatie in aangelegde structuren zich nog moet ontwikkelen. Het duurt vooral lang voordat bomen zo groot zijn geworden dat ze veel schaduw geven. Aangelegde waterpartijen hebben wel direct effect.

Mitigatie & co-benefits met andere beleidsdomeinen

Deze maatregel draagt ook bij aan CO2 opvang dus aan mitigatie.

Deze maatregel levert co-benefits op voor waterbeleid, zoals waterinfiltratie en water vasthouden; natuurbeleid, zoals biodiversiteit; en welzijn.

Financiering

Specificaties

  • De gekozen beplanting moet tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld geen giftige bessen bevatten.
  • Er zou gekozen moeten worden voor planten die effectief zijn in fijnstof- en CO2 opvang, die inheems zijn en aantrekkelijk voor bezoekers, maar ook voor vogels, vlinders en bijen.
  • Eetbare soorten verhogen de beleving. Kinderen vinden dit leuk.
  • Speelbosjes en klimbomen verhogen de speelbeleving

Te betrekken actoren

  • Ambtenaren ruimtelijke ordening en natuurdienst
  • Scholen

Monitoring en mayors adapt indicator

Deze maatregel kan gemonitord worden door de temperatuur op de speelplaats te meten voor en na inrichting van groen. Er wordt verwacht dat die lager is tijdens warme zomers. Ook kan gemonitord worden door periodiek na te gaan of de schade en ontwrichting door hevige regenval verminderd is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van aantal oproepen van de brandweer en informatie over schadeclaims bij verzekeringsmaatschappijen.

De maatregel zal een verandering teweeg brengen in de volgende Mayors Adapt indicatoren:

  • Aantal mensen die door hitte getroffen worden
  • Aantal doden als gevolg van hitte
  • Aantal waarschuwingen omtrent waterkwaliteit
  • Aantal waarschuwingen in verband met luchtkwaliteit
  • % verandering in de groen-blauwe infrastructuur
  • % van herstelde habitats