Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fusie van Tielt en Meulebeke: het verloop is als een drietrapsraket Lopende fusietrajecten 2019-2024

Fusie van Tielt en Meulebeke: het verloop is als een drietrapsraket

In het kleinstedelijke gebied tussen Brugge, Kortrijk en Gent is Tielt een historische sterkhouder. Ook Meulebeke heeft een lange traditie. Een fusie bleek de beste manier om de toekomst veilig te stellen. Daarvoor werd eerst ook naar Pittem gekeken, maar uiteindelijk bouwen alleen Tielt en Meulebeke concreet verder op de intense samenwerkingen die er nu al zijn. Zo ontstaat een nieuwe fusiegemeente van zo’n 32.000 inwoners.

Met het oog op de toekomst

Hendrik Vandenbruwane - algemeen directeur Tielt
Hendrik Vandenbruwane - algemeen directeur Tielt

Hendrik Vandenbruwane is algemeen directeur in Tielt: “In dit kleinstedelijke gebied heeft Tielt een regionale functie voor uiteenlopende diensten zoals cultuur, onderwijs en het regionale ziekenhuis. We hebben een groot bedieningsgebied waaronder ook Meulebeke valt. Tielt en Meulebeke werken trouwens rond heel wat diensten – behalve de politiezone – al intergemeentelijk samen. Zo is de fusie een logisch gevolg. Tielt is relatief klein gebleven, zelfs al gaat de stadsgeschiedenis terug tot 1275. Dat zet druk op de werkingsmiddelen en daarom is een schaalvergroting slim om efficiënter te werken om de dienstverlening betaalbaar te houden voor de burgers.”

In Meulebeke is Florian Van de Sompel algemeen directeur: “Tot september 2023 was ik algemeen directeur in Ruiselede. Daar begeleidde ik mee het fusietraject met Wingene. De afgelopen maanden werkte ik me in in het fusieverhaal tussen Tielt en Meulebeke. Al waren Tielt en Meulebeke voor mij geen al te onbekende gemeenten gezien deze in de buurt van Ruiselede liggen en we binnen de Midwestregio een gekend partnerschap hebben. Net zoals de fusie tussen Wingene en Ruiselede worden ook in Tielt een Meulebeke een grotere en een kleinere speler samengevoegd. Het is een uitdaging om die op een gelijkwaardige manier in het samensmeltingsproces te betrekken. En dat lukt.”

Ervaring is meerwaarde

Florian Van de Sompel - algemeen directeur Meulebeke
Florian Van de Sompel - algemeen directeur Meulebeke

Hendrik Vandenbruwane: “Het is een meerwaarde dat Florian een stuk van het proces al doorlopen had. Daardoor was hij vertrouwd met het draaiboek dat de Vlaamse overheid uitwerkte om de fusies te begeleiden en de nood aan een projectaanpak die een samenvoeging vereist. Hij kon ons vooraf verwittigen voor aandachtspunten. Dat is waardevol, want een fusie blijft een intensief veranderingstraject. Om dat veranderingstraject efficiënt aan te pakken, kunnen we alle ervaring en inzichten goed gebruiken. Maar bovenal kunnen we rekenen op een sterk team van personeelsleden die deze fusie mee vormgeven.”

Florian Van de Sompel: “Daarbij is ook de rol van een externe expert cruciaal om als transitiebegeleider op te treden. Een externe facilitator zorgt voor een objectief aanspreekpunt aan wie alle bezorgdheden open en eerlijk kunnen worden doorgeven en die de evenwaardigheid als gesprekspartner neutraal kan helpen bewaken. Tel daarbij dat ze bij Probis beschikken over fusie-ervaring en op basis van eerdere trajecten ons verhaal mee richting kunnen geven en dit via goed werkende methodieken. Ze brengen de juiste mensen samen, vergaderingen verlopen vlot en ze bewaren de voortgang in het traject.”

Hendrik Vandenbruwane: “Het bureau doet dit op een pragmatische manier, maar we streven er wel naar om op termijn als organisatie steeds meer zaken zelf op te nemen. Het is de beste manier om kennis in de organisatie te borgen, maar het kost tijd terwijl de rest van de dienstverlening aan de inwoners ongestoord verdergaat.”

We kiezen bewust voor de evolutie, niet voor de revolutie.
Hendrik Vandenbruwane - algemeen directeur Tielt

Hendrik Vandenbruwane

Algemeen directeur van Tielt

In 3 stappen door het fusieproces

Hendrik Vandenbruwane: “Uit de bestuurskrachtmeting bleek dat Tielt in staat is om zelf de dienstverlening te verzekeren. Dat belet niet dat de toekomst uitdagend oogt: ook wij maakten ons – zoals in andere steden – zorgen over een mogelijke donutfusie van de gemeenten rond Tielt. We zijn hier proactief mee omgegaan en de gesprekken met een aantal buurgemeenten opgestart. In het begin zat ook Pittem mee aan tafel, maar op basis van hun bestuurskrachtanalyse besloten ze alleen verder te gaan en het fusieproces te verlaten.”

Florian Van de Sompel: “Fusies liggen gevoelig bij inwoners en medewerkers. Het is positief dat inwoners en medewerkers vroeg in het verhaal erkend werden. Zo werden de bestuurskrachtmeting, de voordelen en stappen van een fusie toegelicht en werden na de principiële beslissing diverse infomomenten gehouden. Ook na de definitieve beslissing tot fusie zullen de inwoners en medewerkers steeds meer betrokken worden. We begrijpen ook volledig dat onze medewerkers met vragen zitten, maar we pakken het traject planmatig aan en komen stap per stap dichter bij de concrete taakverdeling en arbeidsomstandigheden.”

Het wordt belangrijk en een aandachtspunt om geleidelijk aan in het traject steeds meer te spreken over ‘wij’ en niet meer over ‘zij’.
Florian Van de Sompel - algemeen directeur Meulebeke

Florian Van de Sompel

Algemeen directeur van Meulebeke

Evolutie in plaats van revolutie

Hendrik Vandenbruwane: “We zien het fusietraject als een drietrapsraket. Tot aan 7 december 2023 stond alles in het teken van de definitieve beslissing. Nu die gevallen is, start de tweede fase. Die bestaat uit een inventarisering van de werking, de noden en de wensen van alle diensten. We brengen alle verschillen en gelijkenissen tussen de beide besturen in kaart. Bij het ontwerpen van de nieuwe organisatie focussen we op de efficiëntie en kwaliteit. We zullen steeds kiezen voor het beste van beide werelden.”

Florian Van de Sompel: “Na die inventarisering en de ontwerpfase volgt de derde stap en dat is de implementatie van de keuzes die werden gemaakt. Na de verkiezingen en eind 2024 werken we steeds meer naar de nieuwe organisatie toe. Waarschijnlijk is het dan aan de nieuwe bestuursploeg om de samensmelting verder door te voeren. Je moet alleszins realistisch blijven en erkennen dat het tijd vraagt om je onderling één te voelen in de nieuwe fusiegemeente, en dit zowel voor de inwoners als voor de medewerkers.”

De fusie in cijfers

TieltMeulebeke
ProvincieWest-VlaanderenWest-Vlaanderen
Regio

Midwest

Midwest
Oppervlakte (km²)68,8529,49
Inwoners (01/01/2023) 20.701 11.100
Coalitie
  • CD&V
  • Iedereen Tielt
  • CD&V
  • Zorgsaam

Politiezone

5448 Regio Tielt

5454 MIDOW

Hulpverleningszone

Brandweerzone Midwest

Brandweerzone Midwest