Lokale producten- en dienstencatalogus
De lokale producten- en dienstencatalogus (LPDC) integreert met de interbestuurlijke producten-en dienstencatalogus (IPDC) en zorgt ervoor dat lokale besturen informatie over hun producten en diensten efficiënt op 1 plaats kunnen beheren en van daaruit hun informatie makkelijk kunnen verspreiden om op andere plaatsen te hergebruiken.
De geïntegreerde LPDC is gebaseerd op het principe van ‘linked open data’ en het hergebruik van machineleesbare informatie. Dat principe past de Vlaamse overheid ook al toe op de informatie uit lokale besluiten.
Het ultieme doel is dat elk lokaal bestuur over een LPDC beschikt, met daarin de informatie over al hun lokale producten en diensten voor burgers, ondernemers of verenigingen.
Voordelen
Een geïntegreerde LPDC biedt veel voordelen:
- Je houdt de info over de producten en diensten van jouw lokaal bestuur op 1 plaats up-to-date.
- Je houdt zelf de controle over eigen informatie die op andere plaatsen wordt aangeboden. De hergebruikte informatie is immers automatisch up-to-date en moet niet meer gekopieerd en geplakt worden.
- Verschillende diensten, websites of tools kunnen op een makkelijke manier jouw broninformatie (her)gebruiken. Denk aan diverse e-loketten: Mijn Burgerprofiel, E-loketondernemers(opent in nieuw venster), Vereningsloket, een nieuwe Rechtenverkenner(opent in nieuw venster), maar ook je eigen website van je lokaal bestuur, dossieropvolgsystemen of andere eigen toepassingen.
- Burgers, ondernemers en verenigingen (maar ook je eigen medewerkers) krijgen steeds dezelfde up-to-date informatie te zien over jouw producten en diensten.
- De informatie is niet alleen leesbaar voor mensen maar ook machineleesbaar (als linked open data).
- Je lokaal bestuur voldoet op een eenvoudige manier aan de verplichtingen van de Single Digital Gateway verordening.
- Je kunt gebruik maken van meer dan 500 “concepten”. Dat zijn generieke beschrijvingen die je dan kunt aanpassen en aanvullen met de specifieke informatie van je eigen lokaal bestuur. Dat bespaart je veel redactiewerk.
- De concepten zijn in een u-versie én in een je-versie beschikbaar. Je kiest welke versie voor jouw bestuur het best past.
Werkwijze om LPDC te vullen
Lokale besturen kunnen op 2 manieren aan de slag om de geïntegreerde LPDC aan te vullen met hun specifieke informatie.
Opleidingsmomenten
Wil je vlot aan de slag met de LPDC of met de LPDC-module van het ‘Loket voor Lokale Besturen’? Ontdek dan onze online opleidingen.
Q&A-sessies
Eén keer per maand voorzien we een inbelmomentje voor al je vragen over LPDC. Dus zit je ergens vast? Weet je niet hoe best te werk gaat voor bepaalde doeleinden of functies? Blijf er niet mee zitten maar kom naar de maandelijkse Q&A-sessie!
De volgende Q&A-sessie gaat door op 28 januari 2025 van 11 tot 12 uur(opent in nieuw venster).
Werkwijze om (je eigen) informatie uit LPDC te hergebruiken op andere plaatsen
Je kan de informatie die je in de LPDC-module beheert ook hergebruiken op de website van je lokaal bestuur, in dossieropvolgsystemen of andere toepassingen van je lokaal bestuur. Via een API kun je de informatie makkelijk hergebruiken (dit is een API die door onze collega’s van IPDC ter beschikking wordt gesteld).
Raadpleeg de technische documentatie(opent in nieuw venster) en vraag een API-key(opent in nieuw venster) aan. Door een slim gebruik van de informatie in de API kun je heel gericht de informatie van jouw lokaal bestuur geheel of gedeeltelijk ophalen voor hergebruik. Voor tips om de API efficiënt te gebruiken kan je een mailtje(opent in uw e-mail applicatie) sturen. Geef ons mee wat je graag wilt doen met de informatie en wij zetten je op de goeie weg.
Ook de informatie uit je eigen producten-en dienstencatalogus die geïntegreerd is met LPDC en IPDC kun je op dezelfde manier hergebruiken. De informatie is dan ook beschikbaar via dezelfde API. Op die manier moet je geen extra investering doen voor een extra API of een andere uitwisselingsoplossing.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen op de informatie rechtstreeks vanuit je eigen producten-en dienstencatalogus te hergebruiken. In dat geval moet je leverancier of je lokaal bestuur zelf, als jullie zelf een oplossing hebben gemaakt, zorgen voor een extra API of een andere uitwisselingsoplossing.
Kostprijs
Het gebruik van de LPDC-module in het Loket Lokale Besturen is gratis voor de lokale besturen. Agentschap Binnenlands Bestuur draagt de kosten voor de ontwikkeling en het beheer. Ook het gebruik van de API van IPDC v3 voor hergebruik van de informatie uit LPDC en IPDC is gratis.
De kostprijs voor de integratie van een producten- en dienstencatalogus van een softwareleverancier met de LPDC-module in het Loket Lokale Besturen is afhankelijk van de leverancier. Agentschap Binnenlands Bestuur rekent zelf geen kosten door aan de leveranciers.