Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fusie van Wingene en Ruiselede: de trekkers van de werkgroepen zijn de motor van de fusie Lopende fusietrajecten 2019-2024

Fusie van Wingene en Ruiselede: de trekkers van de werkgroepen zijn de motor van de fusie

Wingene en Ruiselede zijn 2 landelijke gemeenten met een sterk verenigingsleven en lokaal ondernemerschap. Maar tegelijk zorgt de uitgestrektheid voor veel publieke ruimte die onderhoud vraagt. Daarom bundelen de 2 voortaan de krachten. De nieuwe fusiegemeente wil burgernabij zijn met specifieke aandacht voor de noden van de vergrijzende bevolking. Daarvoor zijn er nu al vergaande samenwerkingen.

Kleine fusie

Annelies Van Tomme - algemeen directeur ad interim van Ruiselede
Annelies Van Tomme - algemeen directeur ad interim van Ruiselede

In Ruiselede is Annelies Van Tomme waarnemend algemeen directeur: “De afgelopen jaren pakten Wingene en Ruiselede de landschappelijke, toeristische en cultuurhistorische herwaardering samen aan. Die samenwerking versterkte nog meer rond de aanpak van het Huis van het Kind en de Oekraïnecrisis. Net zoals die voor de pastorale eenheid Sint-Augustinus en de scholengemeenschap Driespan. Bovendien delen de gemeenten een referentieregio (Midwest), een politiezone en een hulpverleningszone. Dat zorgde voor een concrete basis waarop het idee voor een fusie groeide.”

Jurgen Mestdagh is algemeen directeur van Wingene en transitiemanager voor de fusiegemeente: “De samensmelting van de 5.000 Ruiseledenaren met de 15.000 Wingenaren is een ‘kleine’ fusie. De aangroei tot 20.000 inwoners zorgt voor een gematigde vooruitgang die vooral stilstand voorkomt, want onze bestuurskracht krijgt bescheiden middelen om te groeien. Dankzij die extra ambtelijke en operationele capaciteit kunnen we beleidsmatiger denken en projectmatiger werken. Daarmee wordt de kwetsbaarheid van eenpersoonsdiensten ook kleiner en de combinatie van die verbeteringen maakt ons als werkgever ook aantrekkelijker.”

Elk fusieverhaal is anders

Jurgen Mestdagh - algemeen directeur van Wingene en transitiemanager voor de fusiegemeente
Jurgen Mestdagh - algemeen directeur van Wingene en transitiemanager voor de fusiegemeente

Jurgen Mestdagh: “Draagvlak creëren bij de inwoners van Ruiselede, bleek een enorme uitdaging in dit traject. De fusiebewegingen in de regio, zoals Aalter-Knesselare en Nevele-Deinze, verliepen vrij vlot. Veel tegenkanting hadden we bij een fusie van Wingene-Ruiselede dan ook niet verwacht. De colleges gingen ervan uit dat de burgers ook dit fusievoorstel goed zouden aanvaarden. Dat bleek een misvatting. Toen we de intentie tot fusie bekendmaakten, protesteerden de inwoners uit Boortmeerbeek net tegen de fusieplannen met Mechelen. Misschien inspireerde dat de inwoners uit Ruiselede, want ook hier groeide de weerstand. De Ruiseledenaren verweten hun gemeentebestuur dat die geen alternatieven onderzocht had en de inwoners te weinig inspraak gaf.”

Annelies Van Tomme: “Het kwam in november 2022 tot een volksraadpleging waarin een grote meerderheid tegen de fusie stemde. De uitslag was niet-bindend, maar de colleges pikten het signaal wel op. Beter informeren en communiceren was nodig. Dus zetten we in het verdere fusietraject volop in op communicatie, informatie en participatie. Die constructieve ondertoon is nodig want we moeten nog heel wat fusiestappen zetten. Daarbij is het belangrijk de burger mee te nemen in het traject, te bevragen waar mogelijk en te informeren waar nodig om uiteindelijk tot een doordachte lijst beleidsprioriteiten op korte en lange termijn te komen. Een paar strategische keuzes dringen zich op om met de beperkte financiële middelen het complexe takenpakket te realiseren. Zelfs na de schaalvergroting zullen de inwoners de meerwaarde op sommige vlakken pas op middellange termijn merken.”

Jurgen Mestdagh: “Een draagvlak voor een fusie creëren, blijkt cruciaal. Toch biedt het geen garanties. Gemeentebesturen zoals bijvoorbeeld Wichelen experimenteerden met een burgerparlement of spiegelgemeenteraad, maar ondanks hun advies om te fuseren, komt die fusie er niet. Zo gaat het dus in 2 richtingen. Voor mij blijft het een uitdaging om de inwoners duidelijk te maken wat bestuurskracht concreet betekent. Iedereen wil – terecht – van zijn eigenheid blijven genieten, maar om in deze uitdagende tijden de juiste dienstverlening te bieden, heb je middelen nodig. Als die schaars zijn, blijft er maar een dun laagje over als je ze over die uiteenlopende taken moet verdelen. Dus is een fusie echt noodzakelijk.”

Een fusie is geen wondermiddel, maar een noodzakelijke stap om uitdagingen en verplichtingen te blijven opvangen.

Annelies Van Tomme

Algemeen directeur ad interim Ruiselede

Intens traject

Annelies Van Tomme: “Het voorbije fusietraject was een rollercoaster en dat zal nog wel even blijven. Bij momenten staan je verstand en je gevoel in spreidstand. Maar het is fijn om de evoluties op te merken. Bijvoorbeeld het groeiende besef binnen de besturen dat het anders moet om ergens te geraken. Aangevuld met het inzicht dat een fusie geen wondermiddel is, maar een noodzakelijke stap om uitdagingen en verplichtingen te blijven opvangen. Door intens samen te werken leer je ook nieuwe collega’s kennen die alles zoveel aangenamer maken en je nieuwe inzichten bezorgen. Dat maakt de fusie tot een boeiend én intens proces.”

Draagvlak bij de inwoners van Ruiselede creëren, bleek een enorme uitdaging in dit traject.
ABB - LB - Jurgen Mestdagh quote - algemeen directeur van Wingene en transitiemanager voor de fusiegemeente

Jurgen Mestdagh

Algemeen directeur Wingene en transitiemanager

Samen aan de kar trekken

Jurgen Mestdagh: “Om voeling te houden met de reële uitdagingen en efficiënte oplossingen te verzamelen, kozen we voor de aanpak met werkgroepen. De trekkers van die groepen zijn de motor van het fusietraject. Vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel nemen ze er een grote taaklast bij. Iedere trekker is een ‘leider’ in een deel van het traject. Die werkt voorstellen uit, plant taken, inspireert collega’s en bouwt bruggen tussen politiek en administratie.”

Annelies Van Tomme: “Om de betrokkenheid aan de 2 kanten van de gemeentegrens te garanderen, hielp het om de fusie als een huwelijk tussen 2 evenwaardige partners te benaderen. Die werkwijze gebruiken we ook binnen de werkgroepen. Telkens opnieuw proberen we daarbij een evenwicht te vinden tussen de belangen van beide gemeenten en hun inwoners.”

Tijdlijn fusietraject

De fusie in cijfers

WingeneRuiselede
Provincie

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Regio

Midwest

Midwest

Oppervlakte (km²)68,5430,62
Inwoners (01/01/2023) 15.039 5.504
Coalitie

CD&V

RDK

Politiezone

5448 Regio Tielt

5448 Regio Tielt

Hulpverleningszone

Brandweerzone Midwest

Brandweerzone Midwest