Overslaan en naar de inhoud gaan

Open oproep Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten 2026

Voor de deelname van België aan de Biënnale van Venetië 2026 nodigt de Vlaamse Gemeenschap geïnteresseerden uit om een voorstel in te dienen voor de invulling van het Belgische paviljoen. 

De Biënnale van Venetië

De Biënnale van Venetië is één van de belangrijkste platformen van de beeldende kunsten ter wereld. Het is een kans voor Vlaanderen om zijn betekenis binnen het internationale veld van de hedendaagse beeldende kunsten te promoten. Voor kunstenaars en curatoren die hier kunnen tentoonstellen, betekent deelname aan de Biënnale een unieke kans om zich te tonen aan vrijwel de volledige kunstscène, van professional tot liefhebber en pers. 

De Giardini vormt, samen met de Arsenale, het centrum van de Biënnale. Er staan een dertigtal landenpaviljoenen, waaronder dat van België. De Vlaamse Gemeenschap heeft een beurtrol met de Franstalige Gemeenschap voor de invulling van het Belgische Paviljoen, waardoor Vlaanderen iedere vier jaar instaat voor de nationale inzending. 

Met deze open oproep nodigt de Vlaamse overheid curatoren uit om een voorstel in te dienen voor de invulling van het Belgische paviljoen in 2026. Het voorgestelde project moet relevant zijn door enerzijds rekening te houden met de concrete presentatiecontext, en anderzijds door één of meerdere kunstenaars te selecteren van wie de artistieke praktijk representatief is voor het hedendaagse Vlaamse beeldende kunstenveld. 

De 61ste Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten gaat door van april tot november 2026. Op dit moment zijn de precieze data nog niet bekend. 

Wie kan deelnemen?

Curatoren die wonen en werken in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die verbonden zijn met het kunstgebeuren binnen de Vlaamse Gemeenschap, kunnen een voorstel indienen. 

De curator heeft ervaring als tentoonstellingsmaker en kan complexe projecten op beheersmatig vlak aan, inclusief de praktische uitwerking, fondsenwerving en planning. 

In het voorstel werkt de curator samen met een kunstenaar of kunstenaars die een professionele link hebben met het hedendaagse kunstgebeuren in Vlaanderen en al een internationale ervaring hebben, maar voor wie de deelname aan de Biënnale een verdere doorbraak kan betekenen. 

Voorstellen kunnen ook ingediend worden door een collectief van curatoren of een samenwerking van een curator en één of meerdere kunstenaars. Als de aanvraag door een collectief gedaan wordt, neemt één persoon de taak van (hoofd)curator op die het voorstel indient en optreedt als aanspreekpunt. 

De kandidaten zijn bereid om, in overleg met de overheid en/of andere partners, hun deelname in te schakelen in het ruimer kader van de Vlaamse overheid inzake promotie rond en zichtbaarheid van de Vlaamse kunstenscène. 

Taakomschrijving

Als je geselecteerd wordt, treed je op als curator van de Vlaamse deelname aan de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2026. Dit houdt onder meer in: 

  • het ontwerpen van de tentoonstelling en het leggen van de nodige contacten met het oog op de tijdige en efficiënte realisatie van het project; 

  • de artistieke realisatie van de tentoonstelling in het Belgische paviljoen gedurende de volledige looptijd van de Biënnale van Venetië; 

  • het maken van taakafspraken met de kunstenaar en met de medewerkers; 

  • het doordacht beheren van het budget; 

  • overleg met en rapportage aan de opdrachtgever met betrekking tot de ontwikkeling, de realisatie en de afhandeling van de opdracht; 

  • het ondernemen van acties en activiteiten die de internationale uitstraling van het evenement ondersteunen; 

  • de samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media en met andere Vlaamse actoren met het oog op het organiseren van randactiviteiten om de Vlaamse deelname in de aandacht te brengen, de politieke vertegenwoordiging tijdens de opening, de website belgianpavilion.be, beheer uitnodigingen previewdagen,…; 

  • bereid zijn om, in overleg met het departement en/of andere partners, de deelname in te schakelen in het ruimere kader van de Vlaamse overheid voor promotie rond en zichtbaarheid van de Vlaamse kunstscène; 

  • een terugkeertentoonstelling in Vlaanderen na de Biënnale. Dit kan een herneming zijn van de tentoonstelling in het paviljoen, of een geconnecteerde tentoonstelling die verder gaat op het thema van de tentoonstelling in het paviljoen. 

Timing

De selectieprocedure verloopt in twee fases. 

Eerste fase

In een eerste fase dient elke kandidaat een conceptueel voorstel in dat bestaat uit: 

  • een inhoudelijke conceptnota van maximum 2 pagina’s, eventueel vergezeld van een visualisatie van maximum 2 pagina’s en 2 beelden; 

  • een praktische conceptnota met eerste ideeën over de realisatie, planning en begroting van maximum 2 pagina’s; 

  • de cv’s van de curator(en) en de kunstenaar(s); 

  • het engagement van een institutionele partner in Vlaanderen om de deelname aan de Biënnale te ondersteunen en een tentoonstelling rond de deelname aan de Biënnale te presenteren. 

De jury beoordeelt ieder voorstel op volgende criteria

  • artistieke kwaliteit en originaliteit van de nieuwe creatie(s); 

  • relevantie binnen het hedendaagse kunstdiscours; 

  • relevantie als nationale inzending; 

  • internationaal groeipotentieel van curator(en) en kunstenaar(s); 

  • realiteitsgehalte van het voorstel binnen de gegeven context; 

  • ondersteuning door een institutionele partner; 

  • potentieel om bijkomende middelen te verwerven.  

Dit voorstel moet ingediend zijn tegen maandag 2 december 2024 ten laatste.

 

Tweede fase 

Uit de conceptuele voorstellen selecteert de jury maximaal drie kandidaten die doorgaan naar de tweede fase. Deze kandidaten dienen een uitgewerkt voorstel in, dat bestaat uit: 

  • de concrete uitwerking van het concept, met toelichting bij de geplande kunstwerken; 

  • de ruimtelijke presentatie van de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen; 

  • de planning; 

  • de personeelsinschatting; 

  • de begroting; 

  • de uitwerking van de ondersteuning door de institutionele partner; 

  • toelichting bij omkaderende activiteiten, publicatie, promotie... 

Dit voorstel moet ingediend zijn tegen vrijdag 31 januari 2025 ten laatste. De jury nodigt de kandidaten  uit om het voorstel mondeling (eventueel met presentatie) toe te lichten. Dit zal plaatsvinden in de week van 3 tot en met 7 februari 2025. 

De geselecteerde kandidaten voor de tweede fase ontvangen een vergoeding van 2.000 euro (incl. btw) voor het verder uitwerken van hun projectvoorstel. 

De uiteindelijke keuze wordt genomen door de Vlaamse minister voor Cultuur. 

Ondersteuningsbudget

De Vlaamse minister voor Cultuur kan pas een beslissing nemen over het toe te kennen budget in 2025-2026 na goedkeuring van de uitgavenbegroting. Daarom kan nu nog geen definitief budget meegedeeld worden. 

Voor de editie 2026 wordt een ondersteuning van 550.000 euro verwacht. Deze ondersteuning houdt alle kosten in verbonden aan de Biënnale van Venetië. Naast de productie van de tentoonstelling komt daarbij ook de promotie, drukwerk, openingsreceptie, eventueel herstellen paviljoen in originele staat...

De ondersteuning van de Vlaamse overheid is echter een minimum voor een kwalitatieve deelname. Van de kandidaten wordt verwacht om voldoende bijkomende financiering te vinden om het voorgestelde project en de omkadering ervan te realiseren. 

Indienen

Geïnteresseerden sturen tegen maandag 2 december 2024 ten laatste een voorstel elektronisch in via mail naar kunsten@vlaanderen.be

Door in te dienen verklaart een kandidaat kennis te hebben van het reglement en zich beschikbaar te stellen voor een interview in de tweede fase in de bovenvermelde periode. 

Vragen?

Voor meer informatie over deze open oproep kan je contact opnemen met:

Plannen van het paviljoen

Je kan de plannen van het paviljoen hier bekijken.