Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaamse Gemeenschap en KU Leuven kopen uniek exemplaar van 'De Fabrica' van Vesalius

Het unieke, geannoteerde exemplaar van de 'Fabrica' werd door Christie’s New York geveild. Op 2 februari kochten de Vlaamse Gemeenschap en de KU Leuven het samen voor 2 miljoen euro. Dankzij de aankoop keert het werk 'terug naar huis'. Vesalius’ magnum opus zal tentoongesteld worden aan de KU Leuven.

voorkant boek De Fabrica van Vesalius

Anatomie

De Brusselse Andries van Wesele, beter gekend als Andreas Vesalius, is de grondlegger van de ontleedkunde ofwel anatomie. Samen met Copernicus, Kepler en Gallilei wordt hij gerekend tot de allergrootste wetenschappers van de zestiende eeuw. Hij introduceerde het op feiten gebaseerde anatomische onderzoek en lag aan de basis van een nieuwe pedagogische methode in de studie van de anatomie, de geneeskunde en de wetenschappen.

Medisch handboek

In 1543 publiceerde hij zijn meesterwerk 'De humani corporis fabrica', in het kort de 'Fabrica'. In dat handboek beschreef hij het menselijke lichaam op basis van onderzoek op lijken, vaak van geëxecuteerde misdadigers. Hij liet de tekst illustreren door kunstenaars die de menselijke anatomie haarfijn in beeld brachten. 'De Fabrica' geldt als het meest invloedrijke medische boek aller tijden

aantekeningen Vesalius tweede editie De Fabrica

Aantekeningen

Twaalf jaar later bracht Vesalius een imposante tweede editie op de markt. Ter voorbereiding van een derde editie van 'De Fabrica' voorzag hij een van die exemplaren van honderden handgeschreven correcties en aanvullingen. Deze persoonlijke notities scheppen een prachtig beeld van zijn evoluerende ideeën op de menselijke anatomie. De derde editie is er echter nooit gekomen, want Vesalius overleed in 1564 tijdens een pelgrimstocht naar het Heilige Land.