Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse erfgoeddatabanken

Erfgoeddatabank

Wat

Sinds 2018 zitten de van oorsprong provinciale erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht onder Vlaamse vleugels. Sindsdien zoekt de Vlaamse overheid naar een manier om beide registratie- en collectiebeheersystemen te integreren. Er werd beslist om één collectiebeheersysteem te bouwen, dat zorgt voor een betere afstemming tussen registratie- en collectiebeheer. Het platform zal beantwoorden aan de noden van vandaag én morgen en is bedoeld voor diverse doelgroepen in het cultureel-erfgoedveld. De keuze van het nieuwe systeem gebeurde in 2024.

Voor wie

De nieuwe Vlaamse erfgoeddatabank zal een belangrijk werkinstrument zijn om de zorg voor en de bekendmaking van het Vlaams roerend erfgoed in kaart te brengen. De erfgoeddatabank staat open voor de huidige gebruikers van Erfgoedinzicht en Erfgoedplus, maar ook voor nieuwe gebruikers. Professionele musea, erfgoedorganisaties, lokale besturen, kerkfabrieken en heem- en geschiedkundige kringen met een erfgoedcollectie zullen er gebruik van kunnen maken.

Ambitie

Het project rond de Vlaamse erfgoeddatabanken sluit aan bij de ambitie van de Vlaamse overheid om de digitale transformatie van de cultuursector te stimuleren en een ruimer ecosysteem op te zetten waarin digitale culturele content optimaal bruikbaar, vindbaar en zichtbaar is, zowel voor de cultuursector als ander gebruikers.

Partners

Dit project kwam tot stand op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, in samenwerking met FARO, meemoo en VKC. De uitvoering is in handen van meemoo.

Gedurende het volledige project worden de erfgoedorganisaties voor wie de erfgoeddatabank bedoeld is, nauw betrokken: in focusgroepen rond diverse onderwerpen, een klankbordgroep, een werkgroep rond het bestek, en in pilootprojecten van het toekomstige systeem.

Meer info