Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardmantel

Christoph Fink creëerde een 53 meter lang portret van de Stille Oceaan op de tegelwand die de vernieuwde stationstunnel in Aalst siert.  

De kunstopdracht kaderde binnen een groter masterplan voor de heraanleg van de stationsomgeving in Aalst, waarbij aan meerdere kunstenaars een opdracht werd toegewezen. De nieuwe stationstunnel is verbreed en voorzien van trappen en liften naar elk bovenliggend perron. Aan de niet-functionele kant van de tunnel is een lange wand voorzien, waarop Christoph Fink de link legde tussen Aalst en de rest van de wereld. De kunstenaar realiseerde dat op een muur van 53 meter lang en 3,6 meter hoog, met exact 4.752 keramische tegels. Fink werkte gedurende meer dan twee jaar intensief samen met de Portugese tegelmaker Viuva Lamego in Sintra Lissabon om de gigantische keramische tegelmuur te realiseren. 

De kunstenaar maakte met Aardmantel een portret van de Stille Oceaan. Hoeveel verder weg kan deze oceaan niet liggen van een stad als Aalst? En toch is dat geen vreemde onderneming omdat het de kern uitmaakt van het artistieke betoog van Christoph Fink. Zijn praktijk bestaat erin om onze kijk op de wereld te veranderen door middel van omdraaiingen en perspectiefverschuivingen. Vanuit het perspectief van de stationstunnel in Aalst wordt de Stille Oceaan in kaart gebracht. “Je kunt de hele kustlijn van Antarctica, allerlei breedtegraadlijnen, een paar meridianen en de evenaar zien. Het kunstwerk is eigenlijk een sterk uitgerekt segment van een wereldbol. Er zitten ook beelden van Aalst zelf in vervat, net als alle spoorlijnen die het station kruisen én de Transsiberische spoorlijn.” 

Er is een grote witte cirkel in het midden van het kunstwerk. “Als je de wand waar de tekening op staat op de grond zou leggen, en je zou op die cirkel in het midden gaan staan, dan heb je een panoramisch zicht van 360 graden op de Stille Oceaan. Alle eilanden staan erop, en alle kernproeven die daar gebeurd zijn ook. Die zijn onlosmakelijk verbonden met de oceaan.” 

Wie langs de muur wandelt, kan zich verliezen in de informatie over afstanden – in vogelvlucht – ten opzichte van de tunnel waarin we ons bevinden. Het station Vijfhuizen (een van de kleinste treinstopplaatsen in Vlaanderen) ligt op amper 4 kilometer van Aalst verwijderd. Granity Nieuw-Zeeland daarentegen ligt op meer dan 18.000 kilometer afstand. Maar evengoed verhoudt Aalst zich tot Marie Byrdland, een gigantisch (door geen enkel land of staat geclaimd) gebied in Antarctica. De trein nemen is altijd een beetje reizen. 

Eigenschappen

Realisatiedatum
Kunstenaar(s)
Christoph Fink
Kunstbudget 96.000 euro
Adres

Stationstunnel
Statieplein 9
Aalst 9300
België

Opdrachtgever Stad Aalst
Type opdrachtgever Stad of gemeente
Bemiddelaar Paul Lagring (Netwerk Aalst)
Partners Architect: Christian Kieckens
Context Stedelijk
Toegankelijkheid Vrij toegankelijk
Permanente of tijdelijke kunstwerken Permanente kunstwerken

Locatie