Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ontdek het jaarmagazine 2021

In 2021 moesten onze sectoren opnieuw voor geruime tijd hun activiteiten stilleggen door de impact van corona. De Vlaamse Regering voorzag een groot aantal projecten om het economische en maatschappelijke weefsel van Vlaanderen te herstellen. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media speelde een belangrijke rol bij de opmaak van de projectoproepen en de correcte toekenning van de financiële steun. Daarnaast bleef het gewone werk natuurlijk doorlopen. In het jaarmagazine lees je meer over onze verschillende realisaties van het voorbije jaar.

publiek met mondmaskers

Na het coronarampjaar 2020 hoopten we allemaal dat we het afgelopen jaar in rustiger vaarwater zouden komen. Dat is helaas een illusie gebleken. Onze sectoren moesten als gevolg van corona in 2021 weer optornen tegen een hele rist maatregelen, beperkingen en zelfs sluitingen. Hoewel de vele coronamaatregelen effectief waren, is de economische en sociale schade die corona met zich meebracht ongetwijfeld aanzienlijk. 

 

 

Foto: heropening de Roma © Nisran

Mensen en middelen

Ook voor alle werknemers van het Departement Cultuur, Jeugd en Media was 2021 weer een jaar als geen ander. Het blijft bewonderenswaardig dat onze personeelsleden ook onder uitzonderlijke omstandigheden de bijzonder veelzijdige machine die ons departement is, vlot laten draaien. Dag in dag uit zijn ze in de weer met subsidies, erkenningen, topstukken- en collectiebeheer, kampeermateriaal, internationaal en Europees beleid, advies- en beoordelingscommissies, raadplegingsprocedures, kadervormingen, infrastructuur, jeugd- en kinderrechten, Ultimas, decreten, begrotingen, digitalisering, onderzoek en ga zo maar door.  

Een blik op de cijfers die in dit jaarmagazine geboekstaafd staan, geeft een mooi beeld van de ondersteuning en dienstverlening aan onze sectoren. In 2021 gaf het departement bijna 386 miljoen euro uit aan middelen voor het beleidsdveld cultuur, 56 miljoen euro aan jeugd en 283 miljoen euro aan media. We beschermden 10 volledige verzamelingen en 85 individuele voorwerpen als topstuk, registreerden dit jaar alleen al 119.932 objecten in de Vlaamse erfgoeddatabanken, leverden 4.475 attesten af in het jeugdwerk en leenden 6.320 tenten uit. Achter elk van deze indrukwekkende cijfers schuilt het veelzijdige werk van elk van onze medewerkers.

minister Jan Jambon kick-off Verenigingsloket

Corona en de heropstart

Tussen al deze taken door kwamen, naast de coronamaatregelen in 2021, ook een hele resem bijkomende relance-opdrachten op onze weg. De Vlaamse Regering investeerde vanuit het programma Vlaamse Veerkracht 210 miljoen euro in diverse projecten binnen ons beleidsdomein. Zo werden er heel wat infrastructuurprojecten op poten gezet, werden er extra inspanningen geleverd rond de digitalisering van de cultuur- en mediasector zoals het Digitaal Verenigingsloket en een cross-mediaal multiplatformmeetsysteem en werden er middelen ter beschikking gesteld om netwerken voor kwetsbare kinderen en jongeren te versterken. 

Een andere grote werf waar ons departement momenteel aan werkt is de zogenaamde herijking van de drie grote sectordecreten. De opzet van deze oefening is om de verschillende decreten, uitvoeringsbesluiten en reglementen, die door hun historische context significante verschillen vertonen, beter op elkaar af te stemmen. Tegelijk moet de ruimte voor sectorspecifieke differentiatie behouden blijven. We hopen tegen augustus 2023 dit traject te beëindigen.

Nieuwe uitdagingen

Zo eindigt 2021 met een blik op de toekomst. Er staan ons in 2022 - halfweg de legislatuur - en daarna nog een hoop uitdagingen te wachten. We hopen dat na de crisis van de laatste twee jaar onze sectoren zich weer volop kunnen richten op de vele kansen en uitdagingen die op hen afkomen. Als departement staan wij klaar om hen hierin te ondersteunen en zullen we hard verder werken om het regeerakkoord uit te voeren en invulling te geven aan de beleidsnota’s.  

Laat je informeren en inspireren!

Ontdek het jaarmagazine 2021