Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Extra indienronde voor projecten die inzetten op talentontwikkeling in de amateurkunsten

Na evaluatie van het reglement voor projectsubsidies talentontwikkeling in de amateurkunsten, komt er jaarlijks een extra indienronde met als deadline 15 april.

De Vlaamse minister van Cultuur lanceerde in de zomer van 2021 een nieuwe subsidielijn om talentontwikkeling in de amateurkunstensector aan te moedigen. De eerste subsidieronde in het najaar van 2021 werd uitgebreid geëvalueerd. Op basis van de evaluatie, besliste de minister om een aantal wijzigingen aan te brengen in het reglement. Zo komt er onder andere een extra jaarlijkse indienronde met als deadline 15 april. De eerstvolgende indiendatum is 15 april 2022

Acteurs - opendoek - en wie hier is - rotbeestcollectief

Doel

Het subsidieinstrument biedt amateurkunstenaars en amateurkunstenverenigingen financiële ondersteuning bij projecten die talenten stimuleren. Het kan gaan om projecten die artistieke talenten een boost geven, maar ook om projecten die competenties op het vlak van ondersteuning en omkadering aanscherpen, zoals promotiewerking, publiekswerking, enzovoort. 

Daarnaast wil het vernieuwde reglement ook de samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs of de professionele kunstensector aanmoedigen. Die samenwerking kan een belangrijke stimulans zijn voor talentontwikkeling bij amateurkunstenaars.

Foto: OPENDOEK-EnWieHierIs-Rotbeestcollect(l)ief-copyright:KarelDePuysseleir

Belangrijke wijziging: samenwerking wordt verplicht

De minister en het Departement Cultuur, Jeugd en Media maakten een uitgebreide evaluatie van de eerste subsidieronde. Hierbij werden onder meer de ingediende subsidieaanvragen en het beoordelingsproces onder de loep genomen. Ook De Federatie en de 9 amateurkunstenorganisaties werden bij de evaluatie betrokken.

Op basis van de evaluatieoefening kwamen er een aantal wijzigingen in het subsidiereglement. Naast het organiseren van een bijkomende jaarlijkse indienronde op 15 april, is de belangrijkste wijziging het verplicht maken van samenwerking. Om in aanmerking te komen voor subsidiering, dienen aanvragers vanaf nu samen te werken met een externe partner, zoals bijvoorbeeld een academie voor deeltijds kunstonderwijs, een coach of een professionele artiest. Het kan gaan om alle mogelijke gradaties van samenwerking. Ook het beroep doen op externe expertise wordt gezien als samenwerking. Op die manier wil de minister de professionalisering van de sector verder stimuleren.

Timing en budget

Subsidieaanvragen worden ingediend via de webapplicatie KIOSK. Jaarlijks zijn er twee indienrondes:

  • 15 april voor projecten die ten vroegste starten op 1 augustus.
  • 15 september voor projecten die ten vroegste starten op 1 januari van het volgende jaar.

De projectsubsidie bedraagt maximaal 10.000 euro. Het project kan maximaal 2 jaar duren. Ook de toegekende subsidie loopt maximaal 2 jaar. 

Projectsubsidie talentontwikkeling amateurkunsten

Lees meer informatie en het vernieuwde reglement