Maak kennis met Stage Vakwerk van het MOT
Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Met de vakwerkstage zet het MOT zich in om technische kennis over te dragen en in praktijk te brengen. Dankzij de stage gaat de kunde van houtbewerking, historisch vakwerk en leembouw niet verloren en ontstaan er moderne milieuvriendelijke toepassingen.
Over deze praktijk
Het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen, beter bekend als het MOT, organiseerde de Stage Vakwerk voor het eerst in 2017. Tijdens een vijfdaagse stage doorlopen de deelnemers, onder begeleiding van ervaren lesgevers, de verschillende fases van het vak- en leembouwproces: van het kantrechten van de boomstammen en het uittekenen en kappen van de verbindingen, over het oprichten en opvullen van het vakwerk tot het kloven van houten dakspanten voor de dakbedekking. Zo krijgt elke deelnemer een praktische kennismaking met deze historische bouwtechniek, die dankzij haar ecologische voordelen opnieuw aan populariteit wint.
De stage van het MOT is momenteel de enige gestructureerde vakwerkopleiding in Vlaanderen. Het MOT beschikt ook over een sterk uitgebouwde website met kennisdatabanken over allerhande technische onderwerpen. Vanaf januari 2021 zal er ook een databank over vakwerk beschikbaar zijn.