Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Kwaliteitslabel voor Museum Fort Liezele

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’ toe te kennen aan Museum Fort Liezele. Het kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed kwaliteitsvol wordt beheerd. Musea krijgen een kwaliteitslabel van Vlaanderen op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking.

troepenkamer Fort Liezele

Over Museum Fort Liezele

Museum Fort Liezele werpt een blik op het ontstaan en de rol van de Vesting Antwerpen, de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Het museum, ondergebracht in een beschermd monument, biedt een verhelderende kijk op de ontwikkeling van de Belgische militaire strategie en focust op de prille oorlogsmaanden van 1914.

Het museum wil toegankelijk zijn door een laagdrempelige benadering van een bewogen geschiedenis. Het wil de bezoeker op een dynamische en interactieve manier laten ontdekken hoe belangrijk Vesting Antwerpen geweest is aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en welke tol dat heeft geëist, zowel van de militairen in en rond het fort als van de lokale bevolking.  

Over het kwaliteitslabel

De toekenning van het kwaliteitslabel is het resultaat van een grondige screeningsprocedure. Alle aspecten van de werking werden onder de loep genomen. Een kwaliteitslabel betekent dat Museum Fort Liezele op een kwaliteitsvolle manier de basistaken uitvoert: herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en participeren. Het springt zorgzaam om met de collectie en werkt professioneel. Bovendien geeft het museum garanties naar de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed. 

In Vlaanderen en Brussel dragen 97 collectiebeherende cultureelerfgoedorganisaties het kwaliteitslabel van door de Vlaamse overheid erkend museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling. 20 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 68 musea zijn erkend.

Register van erkende collectiebeherende organisaties

Ontdek alle organisaties met een kwaliteitslabel