Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuwe Eurobarometer-enquête over jongeren en democratie

De Europese Commissie heeft een nieuwe Eurobarometer-enquête over jongeren en democratie gepubliceerd. De enquête geeft inzicht in de maatschappelijke en democratische participatie van jongeren tussen 15 en 30 jaar in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni.

Europese vlaggen

Bevindingen en thema's

Uit de belangrijkste bevindingen blijkt dat 64% van de jongeren van plan is te gaan stemmen, hoewel 19% niet geïnteresseerd is in politiek en 13% niet wil gaan stemmen.

De belangrijke thema's voor jongeren zijn mensenrechten (34%), klimaatverandering (33%), gezondheid en welzijn (29%) en gelijke rechten (29%). Daarnaast voelt 73% van de jongeren zich geoefend om desinformatie te herkennen.

Hier vind je meer informatie over de Eurobarometer-enquête en hier vind je de resultaten toegespitst op België.

Europees Jaar van de Jeugd 2022

Deze enquête bouwt voort op de inspanningen van het Europees Jaar van de Jeugd 2022 en de resultaten zullen worden gebruikt voor het jeugdbeleid van de Europese Commissie en zullen bijdragen aan initiatieven zoals de EU-jeugdcheck.

Belgisch EU-voorzitterschap

Het Belgische voorzitterschap heeft zulke initiatieven ondersteund met de raadsconclusie over de nalatenschap van het Europees Jaar van de Jeugd en heeft actief gepleit voor een jeugdtest op EU-niveau. We blijven ons inzetten voor de stem van jongeren in de Europese besluitvorming.

Lees meer over het voorzitterschap Jeugd.