Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ook in 2024 gratis energiescans en energiecoachings met quick wins voor jeugdinfrastructuur

Organisaties die beschikken over jeugdinfrastructuur konden in 2022 en 2023 bij Pulse Transitienetwerk een aanvraag indienen voor gratis energieadvies op maat. Deze mogelijkheid wordt in 2024 met een jaar verlengd.

gras met lamp en symbolen rond energiebesparende maatregelen

Scans en coachings

Op basis van het verbruik van hun infrastructuur komen organisaties in aanmerking voor een uitgebreide energiescan of voor een energiecoaching die zich richt op het nemen van quick-winmaatregelen.

Bij een energiecoaching komt een specialist bij je langs om je infrastructuur te bekijken. Die coach geeft concrete tips mee voor energiezuinig gebruik van je infrastructuur en zegt welke snelle en betaalbare maatregelen je meteen kunt treffen. Dat is vooral gericht op quick wins. Aan de hand van het verslag van de energiecoach kun je als jeugdorganisatie ook een investeringssubsidie quick wins aanvragen om deze quick wins uit te voeren.

Een energiescan is uitgebreider. Op basis van een plaatsbezoek en grondig onderzoek van je infrastructuur word je volledige infrastructuur geanalyseerd. Na verwerking worden de resultaten gepubliceerd in een rapport. Dat rapport bevat de technische en financiële informatie die je nodig hebt om doordacht te investeren in je energiezuinige infrastructuur. Je kunt het rapport gebruiken om in gesprek te gaan met partners zoals een lokale overheid over financieringsmogelijkheden. Op voorwaarde dat je een bovenlokale jeugdwerking kunt aantonen, kun je ook een sectorale investeringssubsidie aanvragen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Voor wie

  • Je bent een lokale overheid of je organisatie is een lokaal erkende jeugdwerkorganisatie.
  • De infrastructuur waarvoor je een aanvraag indient, biedt ruimte aan eerstelijnsjeugdwerk. Indien het louter gaat om burelen of secretariaatsruimte van de Vlaamse jeugdorganisaties, kom je niet in aanmerking. Indien er in hetzelfde gebouw ook (polyvalente) lokalen zijn waar jeugdwerk doorgaat of bv. atelierruimtes waar een eerstelijnswerking wordt aangeboden, dan kom je wel in aanmerking. In geval van twijfel heeft het Departement Cultuur, Jeugd & Media het laatste woord.  
  • Je organisatie is een rechtspersoon zonder commercieel oogmerk
  • Je organisatie beschikt over eigen jeugdinfrastructuur of heeft er een langdurig gebruiksrecht op (minimaal 10 jaar).
  • De infrastructuur waarvoor je een aanvraag indient, ligt in Vlaanderen of Brussel.

Deadlines

Voor een energiescan of -coaching kun je tot 1 december 2024 een aanvraag indienen bij Pulse Transitienetwerk.   

Voor een investeringssubsidie quick wins kun je tot 1 oktober 2024 een aanvraag indienen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media.