Overslaan en naar de inhoud gaan

Transit, Zwartberg 2017

Kristof Vrancken

Nummer BK009359-002
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Kristof Vrancken (°1982) zoekt als fotograaf tussenruimtes op: tussen natuur en cultuur, of schoonheid en lelijkheid. Daarvoor neemt hij subtiele restanten van de menselijke aanwezigheid in een landschap als uitgangspunt. De natuur die hij daar aantreft, is bovendien een actief ingrediënt in zijn werk. In plaats van de klassieke chemicaliën kiest Vrancken voor een ecologische praktijk met het anthotypeproces, waarbij hij lokale plantenextracten gebruikt voor de ontwikkeling van zijn foto’s. Die zijn zo op een visuele en tactiele manier verbonden met de plek. Het resultaat oogt bevreemdend en zet aan om onze relatie tot natuur en tijd te herdenken.

Transit (2017) is een negendelige serie over de transformaties van de industriële omgeving rond Genk. Daarnaast verwijst de titel naar een model van het automerk Ford, waarvan de Genkse fabriek in 2014 sloot. De foto’s zijn ontwikkeld met een emulsie van lokale planten en bessen. De milieuverontreiniging die daarin aanwezig is, bepaalt ook het visuele resultaat. Twee beelden uit de reeks, Ford-Site, Genk en Zwartberg, zijn in de collectie opgenomen.

Kristof Vrancken had een solotentoonstelling in Z33, Hasselt (2021). Zijn werk was verder te zien in groepsexpo’s in Z33, Hasselt (2016 en 2018), Museum für Gegenwartskunst Siegen (DE, 2018), C-PLATFORM, Xiamen (CN, 2018) en The National Museum of Contemporary Art, Boekarest (2018).