Overslaan en naar de inhoud gaan

Nuclear Plant

Lisa Vlaemminck

Nummer BK009129
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2020

Lisa Vlaemminck (°1992) werkt aan een oeuvre vol spanningsvelden: invloeden uit de stilleventraditie worden afgewisseld met de gamingwereld, decoratie, anatomie of Google-zoekresultaten. Haar schilderijen en sculpturen worden bevolkt met organismen die doen denken aan bacteriën, virussen of kwallen. In haar excentrieke beeldtaal geeft ze daarnaast lingerie, kunstnagels of juwelen weer, maar ook messen en marteltuigen. Tegenover Vlaemmincks speelse humor staan referenties aan gruwel, leven balanceert ze met dood, haar werken trekken aan en stoten af. Abstracte en figuratieve elementen bestaan naast elkaar. Nu eens hanteert ze een haast microscopische blik, dan weer zoomt ze uit.

Nuclear plant (2020) is een olieverfschilderij op doek. Het centrale onderwerp is meteen herkenbaar als een kamerplant, maar de vormen blijken niet naar traditionele soorten te verwijzen. De witachtige gloed zorgt bovendien voor een unheimlich effect: van de anders banale en vertrouwde aanwezigheid in het interieur, gaat een radioactieve straling uit. De ‘plant’ in de titel wijst bovendien op een woordspeling, gezien het Engelse woord zowel voor een fabriek als plant kan staan.

Lisa Vlaemminck had een solotentoonstelling bij KIOSK, Gent (2022). Daarnaast toonde ze haar werk op de Triënnale van Brugge (2015) en in groepsexpo’s in de Bijloke, Gent (2013), CIAP, Hasselt (2015), BOZAR, Brussel (2018) en het Roger Raveel Museum, Zulte (2021).