Overslaan en naar de inhoud gaan

The Horror Garden

Gosie Vervloessem

Nummer BK009443
Categorie installaties
Dating heden
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Gosie Vervloessem (1973) heeft een associatieve kunstpraktijk. Haar onderzoek focust op de positie van de onderzoeker in tijden van meervoudige crises. Vervloessem zoekt naar middelen om zich te verhouden tot een rommelige en chaotische wereld. Daarom jongleert ze met processen als koken en verteren. Ze richt zich vooral op het concept natuur en onderzoekt hoe dat wordt gerepresenteerd in de populaire cultuur. Van daaruit probeert haar werk de onderliggende ideologieën te ontrafelen.

The Horror Garden (2018-heden) is een werk rond de relatie tussen mensen en planten, die ze voor het Middelheimmuseum uitwerkte tot een installatie. Die stelt een aantal belangrijke vragen, zoals naar de wederzijdse uitbuiting in de relatie tussen mensen en planten, of wat we over onszelf kunnen leren indien we planten als een ‘significante andere’ beschouwen. Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen grijpt Vervloessem terug naar een aantal horrorfilms waarin planten ons de stuipen op het lijf jagen. Kolonisatie in verschillende vormen loopt als een rode draad door het verhaal.

Gosie Vervloessem toonde haar werk in de Beursschouwburg, Brussel (meermaals tussen 2004 en 2019), het Kaaitheater, Brussel (2007), de Brakke Grond, Amsterdam (2011), op het festival Everybody’s Spectacular, Reykjavik (2016), het Fabbrica Europa Festival, Firenze (IT, 2017) en in CC Strombeek (2018).