Overslaan en naar de inhoud gaan

Setting

Filip Vervaet

Nummer BK009303
Categorie installaties
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Filip Vervaet (°1977) creëert een eigen universum met uiteenlopende materialen, van brons tot autolak. Zijn beeldtaal bevat tal van tegenstellingen: tussen organisch en kunstmatig, of tussen traditionele ambacht en nieuwe technieken. Vaak wijkt hij in zijn sculpturen af van de gewone proporties van bekende objecten. Verwijzingen naar de kunstgeschiedenis combineert hij met elementen uit de sciencefiction en andere culturen. De focus van zijn werk ligt regelmatig op de representatie van natuur.

Setting (2019) daagt de perceptie van ruimte uit. Op een L-vormig betonnen platform rust een constructie van raamwerk waarin Vervaet gekleurd glas gebruikte. Daarnaast maakt een
aluminium boom en een sokkel met vaassculptuur, die bestaat uit een versmelting van
kopieën van Japanse, Egyptische en Congolese bewaarpotten, deel uit van het geheel. Setting doet denken aan glaspartijen in moderne architectuur, die een opening bieden naar de buitenwereld. Vervaet speelt met die functie van vensters: de toeschouwer beweegt rond de installatie en voelt zich, afhankelijk van zijn positie, binnen of veeleer buiten.

Filip Vervaet had solotentoonstellingen in De Warande, Turnhout (2019) en de Brakke Grond, Amsterdam (2021). Daarnaast toonde hij zijn werk in groepstentoonstellingen in het Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2007), Lustwarande, Tilburg (NL, 2019) en de Triënnale van Brugge (2021).