Overslaan en naar de inhoud gaan

Untitled

Pieter Vermeersch

Nummer BK007934
Categorie schilderijen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2016

Pieter Vermeersch (°1973) tast de grenzen van het schilderkunstige medium af in de vorm van graduele muurschilderingen in immersieve interventies. De muurschilderingen, die op bestaande architectuur worden aangebracht, brengt Vermeersch in relatie met reeksen schilderijen, beschilderde en bedrukte marmerplaten, spiegels, projecties en specifiek gebouwde architecturale constructies. In die context tast hij naar het nulpunt van het medium met tijd, ruimte en materie als fundamentele pijlers.

Untitled (2016) is een monumentaal olieverfschilderij op doek waarbij Vermeersch tijd en ruimte probeert te vatten aan de hand van fotografische beelden waar de ruimtelijke referentie wegvalt. Het gaat om een hyperrealistische abstractie waar ieder geschilderd spoor afwezig lijkt. Door de subtiele verglijdingen van niet-determineerbare kleuren creëert het schilderij een onvatbaar gevoel van illusie en ruimte, aangewakkerd door een scherpe verdeling van het beeld.

Pieter Vermeersch had al solotentoonstellingen in CC Strombeek (2002), S.M.A.K., Gent (2003), STUK, Leuven (2006), M Leuven (2019) en het Palazzo Borromeo, Milaan (IT, 2023). Zijn werk was te zien in groepsexpo’s in onder meer het Museum voor Schone Kunsten Gent (2003 en 2015), Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2004), M HKA, Antwerpen (2016), Fondation Louis Vuitton, Parijs (2018) en Fondazione Prada, Ca’ Corner della Regina, Venetië (IT, 2023).