Overslaan en naar de inhoud gaan

subTrunk

Various Artists

Nummer BK009251
Categorie gemengde media
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Various Artists (°1993) is een collectief dat opgericht werd door Trudo Engels (1962-2009) nadat hij zijn artistieke praktijk begon te spreiden over verschillende semifictieve personages. In de loop der jaren groeide Various Artists uit tot een groep van een twintigtal fictieve kunstenaars die werk creëren en tentoonstellingen maken. Ze stellen hierbij ‘de kunstenaar’ als uniek creatiemodel en merk in vraag.

subTrunk (I,r,z,b,DA & f) (2020) bestaat uit 43 prints en collages waarbij de vrije interpretatie van een subsidieaanvraag tot kunstwerk verheven wordt. Ze zijn gerangschikt in zes rijen, van boven naar onder: subTrunk.i (Lorem Ipsum), subTrunk.r (All of Them), subTrunk.z (Something Borrowed), subTrunk.b (his Words not Mine), subTrunk.DA (In Dreams) en subTrunk.f (Win for Life). In dit werk bevraagt Various Artists de economische duurzaamheid van de kunstenaarspraktijk, maar ook de aanvraagprocedure voor subsidies en de taal die daarin gehanteerd wordt.

Various Artists nam deel aan het Pixelache Festival in Helsinki (2016). Het werk van Various Artists was te zien in groepstentoonstellingen in onder andere Extra City, Antwerpen (2019), Kunst & Zwalm (2019 en 2021), en Lichtekooi Artspace, Antwerpen (2021).