Overslaan en naar de inhoud gaan

Palm 07

Sybren Vanoverberghe

Nummer BK009196
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Sybren Vanoverberghe (°1996) is fotograaf. Hij werkt voornamelijk in langdurige reeksen en combineert kleuren- en zwart-witfotografie. De foto’s tonen landschappen waar geschiedenis, natuur en erfgoed met elkaar in botsing komen. Zowel belangrijke historische locaties als industriële landschappen komen in beeld. Vanoverberghe bevraagt zo de relatie tussen tijd en ruimte en bespeelt het conflict tussen zijn foto’s als documenten van het verleden, of als voorspellingen van een mogelijke toekomst.

Palm 07 (2019) is een fotografische print op papier met een eikenhouten frame. De foto beeldt een zwarte palmboom af waarvan de bladeren weggebrand zijn. Het werk is onderdeel van de reeks Conference of the Birds waarin Vanoverberghe een woestijndorp in Iran op een haast forensische wijze analyseert. De plek werd in het verleden volledig platgebrand waardoor enkel ruïnes en verschroeide palmbomen overblijven. De kunstenaar reflecteert in de reeks over de positie van het fotografische beeld in de interpretatie van historische gebeurtenissen.

Sybren Vanoverberghe stelde tentoon in de Brakke Grond (met Thomas Vandenberghe), Amsterdam (2020). Zijn werk was te zien op groepstentoonstellingen in Musée de la Fotografie de Bruxelles (2018), FOMU, Antwerpen (2019 en 2020), CCHA, Hasselt (2019), Cultural Centre of Yangzhou (CH, 2019) en Kunsthal Gent (2021).