Overslaan en naar de inhoud gaan

The Intimate Scale of Window Patterning

Jelena Vanoverbeek

Nummer BK009426
Categorie installaties
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Jelena Vanoverbeek (°1990) werkt voornamelijk met audiovisuele media, grafische vormgeving en installaties. Aan de basis van haar artistieke productie ligt een doorgedreven fascinatie voor (beeld)taal. Met een zeker wantrouwen reflecteert haar werk over de socioculturele context waarin die ontstaat en dissecteert het allerhande taaluitingen en communicatievormen, zoals reclame, rouwkaarten of zelfhulpboeken.

The Intimate Scale of Window Patterning (2019) is opgebouwd uit een presentatiedisplay zoals bij makelaarskantoren. De afmetingen van de plexi’s en de schaal van het werk komen overeen met laatachttiende-eeuwse winkelgevels in Londen. In deze vitrines werden voor het eerst glazen ramen gebruikt, wat ‘window shopping’ introduceerde. Aan de voorzijde van de display werd een originele, genderstereotype billboardposter uit de jaren zestig gemonteerd. Aan de achterzijde verzamelde ze covertitels van vrouwentijdschriften. De slogans die vrouwen in een keurslijf dwingen, ontdeed ze van hun vormgeving, waardoor de tekst op zichzelf staat en een nieuw potentieel krijgt.

Jelena Vanoverbeek had solotentoonstellingen in Marquise, Brussel (2019) en al_vista, Zürich (CH, 2020), en screenings in Art Cinema OFFoff, Gent (2012 en 2013), op IFFR, Rotterdam (NL, 2013) en in Louise Dany, Oslo (2018). Haar werk was ook te zien in groepstentoonstellingen in Marres, Maastricht (NL, 2013), WIELS, Brussel (2019) en bij Lesage, Brussel (2019).